“Bizi ne zaman görmek isterseniz hep yanınızda oluruz.
Gözlerinizi kapayıp hayal etmeniz yeterli.”
Karagöz Geri Döndü,geleneksel tiyatromuzu çocuklara gösteren Caner Bilginer'in yazıp yönettiği,müziklerini Hüseyin Tuncel'in düzenlediği,Hatice Yurtduru'nun dramaturgluğunu üstlendiği,sahne-kostüm tasarımını Emra Albayrak Şahin'in ve ışık tasarımını Vahit Geyik'in yaptığı,Pınar Ataer'in koreografileri ile suslenmiş bir çocuk oyunu. Salonda yerinizi alırken sahnede bir köşede eski bir sandık bir köşede inşaat taşları ve Karagöz'ün evi,sahneyi bölen tül perdenin arkasından seçmeye çalıştığınız hayal perdesi ve paravanlar ile tülün önünde sahne ortasında Karagöz -Hacivat panosu görüyor ve kendinizi o zamana hazırlıyorsunuz bir ölçüde.
Ali (Yalçın Avşar) ile Ayşe (Ceysu Aygen) tavanarasından müzik,dans eden ayak sesleri duymuş dedelerinin sihir yaptığına,süper kahraman olduğuna inanmış,kendilerini de onun yardımcıları olsun istediklerinden usulca tavanarasına çıkan iki kardeştir.Dedeleri yoktur ve etrafı karıştırmaya başlarlar.Hayal perdesi,sandık,kuklalar etrafta bilmedikleri pek çok malzeme görürler.Birden sahneye hayalbaz yardımcıları (Nur Saçbüker ve Burcu Çoban) girer. Ve bir korku,kovalamaca başlar.Sonradan anlaşılır ki dedeleri süper kahraman değil eski bir hayalbaz.Dede (Caner Bilginer),torunlarına odayı,bu malzemelerin neler olduğunu anlatmaya başlar.Çocuklar tatlı bir uykuya dalarlar dinlerken.
Oyun işte bu sırada geleneksel Türk tiyatrosunun meddah, tuluat, kanto, ortaoyunu, Karagöz-Hacivat, hayali, kukla dallarında kah anlatılan kah torunlarında rol aldığı bir dizi gösteri ile devam eder. Torunlar ve hayalbazlar kah birbirlerini kıskanan kah birbirleriyle uyumlu çeşitli gösteriler yaparken bulurlar kendilerini.Hayali gösteri birden Karagöz (Okan Patırer) ve Hacivat (Çağlar Çorumlu)'ın canlanarak kendi öykülerini anlatmalarına dönüşür.Oyuna küçük bir orkestrada eşlik etmektedir.Kanunda Esra Karabaş,cümbüş-ritm-sazda Cihan Kurtaran ki aynı zamanda Karagöz Hacivat anlatımında mimarbaşını da canlandırmaktadır.Kıyafetler,hayal perdesinin arkasının oyundan oyuna geçerken kıyafet değiştirmeye müsait olması,oyunculuklardaki canlılık,yer yer çocuklarla kurulan iletişim sayesinde çocukların sıkılmadan izlediği bir geleneksel tiyatro uyarlaması Karagöz Geri Döndü.Çocuklarda merak uyandıran,küçük bir kıvılcım yaratan bir gösteri biraz da.Kimi az buçuk tanıyor kahramanları,sahnedeki dekorlardan neler yapılabileceğini koltuğunda kimi yanındaki arkadaşa kimi ailesine anlatmaya başlıyor.Kimi meddahı,kantocuyu soruyor,ortaoyununda kahkakayı basıyor.
Oyun çıkışı verilen broşürde sizi süprizlerde beklemekte.Hem geleneksel tiyatromuza giriş diyebileceğimiz kısa ,sade bir tanıtım metni hem de Caner Bilginer'in çizgileriyle Karagöz ve Hacivat tasviri çubuklarıyla birlikte.Size sadece eldeki imkanlar ile evinizde bir hayal perdesi kurmak kalıyor....Oyun sonrası gerçekten güzel düşünülmüş birleştirici bir uygulama..Zaten ne diyordu hayalbaz:”Gözlerinizi kapayın,hayal edin,onlar yanınızda.”Sizin yanınızda ve sizin oynatabileceğiniz kadar size yakın...
Figen Bozkurt - ( 10/28/2011 )
Ayşe Müge Hanım tam yeni gösterim için oyun ararken sizin yazınızı buldum anlatışınıza hayran kaldım. Başka medya sayfalarında da duymuştum oyunun adını.kendimi bu oyunun içinde görmek istedim.bu oyunun metnine nasıl ulaşabiliriz.yardımcı olursanız çok sevinirim.şimdiden teşekkür ederim.
Yazar olmak ister misiniz?
Yazar olarak tiyatrodunyasi.com ailesine katılmak, yazılarınızı yüzbinlerce tiyatroseverle paylaşmak isterseniz tiyatrodunyasi@tiyatrodunyasi.com adresine mail gönderebilirsiniz...