Hamlet, babasının amcası tarafından öldürülmesi ve annesinin amcası ile evlenmesinin ardından babasının yasını tutamadan düğüne katılır. Babasının hayaletinden bütün gerçekleri öğrenen Hamlet, intikam planları yaparken, bir yandan da etrafında ne var ne yok kırıp döker. Herkesin öldüğü bir finalle oyun son bulur.
Schaubühne ekibinin modern Hamlet’i ise bilinen yorumun aksine, modern yorumu ve anti kahraman özellikli Hamlet karakteriyle çarpıcı bir sonuç çıkartıyor. Ostermayer’in muhteşem yorumuyla İKSV Tiyatro Festivali’nde sahne alan Hamlet oyunu, birçok ülkede, bir çok ödülle taçlandırılmış. Zaten Ostermayer bir onur ödülü de İKSV jürisinden alarak, sonuna kadar hakettiği ödülün tadını çıkartıyor.
İki saat kırk dakikalık arasız oyun hiç nefes almadan, soluk soluğa seyrediliyor. Özellikle Hamlet rolünü canlandıran oyuncu müthiş bir performans sergiliyor. Bilinen klasik Hamlet yorumlarından çok farklı biçimde karşımıza çıkan Alman Hamlet, bir anti kahraman olarak, şişman, göbekli, umursamaz ve sorunlu karakter olarak yorumlanıyor. Açık biçim oyunculuk tekniğiyle, epik sahne yorumuyla, kadın kostümüyle, yemek yemesiyle, seyirciye sataşmasıyla tam bir anti kahraman karakter oluyor. Otuzlu yaşlarında olmasına rağmen, müthiş sahne performansıyla seyirciye parmak ısıtıyor.
Ostermayer’in Hamlet’i 6 oyuncuyla bütün oyunu oynatıyor. Beş erkek oyuncunun bütün erkek rollerini oynarken, bir kadın oyuncu Kraliçe ve Ophelia’yı canlandırıyor. Hamlet rolü dışındaki bütün diğer oyuncular da aynı performansı sergiliyor. Sahnede tam bir ekip çalışması görülüyor. Her oyuncu diğerine yardımcı olurken, sahnede dekorun değişimini her an destekliyor.
Sahnenin tamamında bulunan toprak alanın hemen gerisine kurulan hareketli platform ve yemek masası, bir yanda cenaze yapılırken, diğer yanda düğün töreninin çarpıklığını adeta domuzların pislik içinde yaşamasından hareketle anlatıyor. Hamlet sık sık toprak içinde dolaşması, insanları bu toprak alan içine çekip, onları ve kendini sık sık toprağa bulaması da içteki kirliliğin dışa yansıması olarak görülüyor.
Hareketli platform üzerine konulan halka perde aynı zamanda, perde arkasında aktüel kamera ile olan bitenin gösterildiği ekran haline geliyor. Ölen kralı hayalet olarak değil, perdede kamera sayesinde görüyoruz. Üstelik video kaydı değil, tamamen oyuncunun o anki performansı. Böylece arkada devam eden sahnelerde de kamer yardımıyla seyirci bilgilendiriliyor.
Hamlet, tiratlarını uzun uzun anlatmak yerine, devinimle ve zaman zaman seyircinin arasına karışarak anlatıyor. Kimi zaman maalesef bilinçsiz ve saygısız Türk seyirci yüzünden, oyunundan koparak, yapılanları hayretle izliyor. Ama bir anda rolüne geri dönüş yapabilme becerisini de gösteriyor.
İKSV ekibine düzenlediği tiyatro festivali için teşekkür etmek yetmez ama yine de teşekkür etmeli. Bu sayede birçok yabancı tiyatroyu seyretme fırsatı bulunabiliyor. Yeni festivallerde yeni ekipleri görmek ümidiyle. İyi seyirler.
Yazar olmak ister misiniz?
Yazar olarak tiyatrodunyasi.com ailesine katılmak, yazılarınızı yüzbinlerce tiyatroseverle paylaşmak isterseniz tiyatrodunyasi@tiyatrodunyasi.com adresine mail gönderebilirsiniz...