İstanbul Devlet Tiyatrosunun 2012-2013 sezonu oyunu olarak İngiliz yazar Moira Buffini’nin yazıp, Usta Yönetmen Mehmet Birkiye’nin sahneye koyduğu SESSİZLİK, Türk Tiyatrosunun nereye geldiğinin açık kanıtı.
Gençlerde ne cevherler var. Aman allahım, neredende bulmuş yönetmen bu kadar yetenekli genci.
Nimet İyigün mü daha iyi oyuncu, yoksa Süleyman Atanısev mi?
Oya Okar mı daha iyi oyuncu, yoksa Funda Eryiğit mi?
Münir Can Cindoruk mu daha iyi oyuncu, yoksa Savaş Özdemir mi?
Yiğit Çelik, Tuğrul Karanfil, Suzan Sabancı, Gökçe Aktaş, Murat Usta, Can Bora, Ferhat Akgün, Ömer Utkan’dan hangisi daha başarılı? …diye sormayın, verilecek cevap yok. Hepsi ayrı ayrı başrol oynuyorlar sanki ve hepsi de başarılı.
Oyuncular bu kadar başarılı olunca, belli ki Dekorda Efter Tunç, Kostümde Şirin Dağtekin Yenen, Işıkta Önder Arık, Müzikte Çağrı Beklen, Dans Düzeninde Alpaslan Karaduman ve Dramaturjide Melih Korukçu zevkle ve şevkle çalışmışlar. Böylece ortaya harika bir oyun çıkarmışlar.
Mehmet Birkiye Türkiye’nin sayılı yetenekli yönetmenlerinden. Yıldız Kenter ekolünün en önemli temsilcisi ve tiyatronun Prof. Dr. Unvanlı sayılı akademisyenlerinden, Aydın Üniversitesi öğretim üyesi.
Nimet İyigün Adana Devlet Tiyatrosunda, Süleyman Atanısev Van Devlet Tiyatrosunda rüştünü ispatladıktan sonra İstanbul Devlet Tiyatrosuna atanan yetenekli oyuncular.
Funda Eryiğit Tiyatro Alkış’ta oynamış yıllarca. Konservatuarı bitirmiş. ilk kez Canım Ailem dizisinde izlemiştim beyaz camda. Sonra Serbest Bölge’nin, Görkem Şarkan’ın yazıp yönettiği Çatı oyununda. Sıradan, sevimli, belli ki yetenekli oyuncuydu benim için. Ama bu oyunda harika bir çizgi yakalamış ve oyunun başından sonuna kadar çıta sürekli yükseliyor.
Oya Okar da konservatuar mezunu ve birkaç dizide oynamış ama ben izlemedim. Geçen sezon İmparatorluk Kuranlar oyunundaki rolüyle Genç Yetenek ödülü almıştı.
Yukarıda isimlerini sıraladığım diğer oyuncular da en az bu oyuncular kadar yetenekli ve oyunun ritmine katkıları yadsınamaz.
Kumaş bu olunca ortaya seyrine doyum olmayan, yıllarca belleklerde yer edecek bir eser çıkmış ortaya.
Konusu ortaçağ İngiltere’sinde geçen oyunun feminist yazarı Moira Buffini, içerisinde siyaset, din, aşk, cinsellik, hırs, tutku, şiddet barındıran bir kara komedi yazmış. Broşüründe 16 yaşından küçükler izlemesin diyor.
Ne diyeyim, gidin İstanbul Devlet Tiyatrosu yapımı bu şaheseri izleyin ve günlerce etkisinden kurtulamadığınızı kendiniz görün.
Yazar olmak ister misiniz?
Yazar olarak tiyatrodunyasi.com ailesine katılmak, yazılarınızı yüzbinlerce tiyatroseverle paylaşmak isterseniz tiyatrodunyasi@tiyatrodunyasi.com adresine mail gönderebilirsiniz...