'Sekiz Saniye' ve Ömer Faruk Sorak
Füsun Akmen Balkaya
‘’S E K İ Z S A N İ Y E‘’ ve Ömer Faruk Sorak
‘ Kadınların yolundan taşları kaldırmak ve dikenleri almak adına ……….’
Çocukluğundan beri sıra dışı rüyalar gören Esra’nın ,düş ile gerçek arasında yaşadığı yaşam hikayesine bir çok kadın ve erkek bu filmle seyirci olarak tanık olmuş,Esra’nın hikayesin de ona eşlik eden tüm karakterleri Esra ile birlikte tanımış ve kimin değişebileceği ,kimlerin değişebileceği sorusuna en hızlı yanıt genel anlam da kadın seyircisi tarafından aranmış ve bulunmuştur.
Alışılmış dışı
Film’in , Esra İnal’ın yaşanmış hayat hikayesinden alınmışlığı ,tüm bunların bir kadın olarak yaşadıklarının benzeri veya küçük farklılıklar taşıyan, kendi hemcinslerin de çoğunlukla da bulunması ve dile getiremeyen kadınların da sözcüsü olması nedeniyle filmin önemini önemli katlamalar yaparak öne çıkarmıştır.
Rüya , Adam ve …
Film de çocukluk rüyalarından kurtulmak mevcut baskılara karşı durmak ya da özgürlüğüne sıkı sıkıya bağlanmak bir taraftan Esra’yı çekerken, diğer taraftan ona rüyalarında hep yol gösteren o şapkalı adamı bulmak da bir diğer istek hatta önemli bir arayış olarak Esra’nın hikayesin de hep yoluna çıkmıştır.
Erkek egemen bir toplum da yine Esra’nın yol göstericisi bir erkek mi olmuş, yoksa Esra değişimi kendi içinde yakalamış ve karşı cinse ihtiyaç duymadan mı değişimin nedenini bulmuş sorgusu, bizleri an olarak da olsa film de meşgul etmiştir.
Şiddet ve Kadın
Dünya da da kadın için iyi tasarlanmamış müdahaleler doğru zamanda uygulandıklarında bile çok olumlu olmayan sonuçlar vereceği düşünülmüştür.
Baskın erkek ile silik kadın kavramlarında da dünya da yeniden çalışılmışlığı düşünce de değişimciliğe geçilmiş,uzun soluklu programlarla değişimin yerleştirilmesi benimsenmiştir.
Medya ile işbirliği yapılarak kınama ,ön yargı anlayışını akla getiren yorum anlayışından uzaklaşma ile toplum örgütleriyle işbirliğin de yenileşme anlayışına kaynaklık edeceği düşüncesi paylaşımda önemli sayıda taraftar bulmuştur.
Bugün yetersiz sayılabilecek ölçekteki veriler ile kadına yöneltilen şiddeti durdurma konusundaki eylemsizliğe bahane oluşturmaması üzerinde hassasiyet tüm dünya ülkelerinde arttırılmıştır.
Sosyal,politik,ideolojik,örgüt,parti,üniversite içinde olursa olsun, erkekler sistemin kendilerine sağladığı avantajlardan vazgeçerek, kadınlarla her anlamda eşit oldukları düşüncesini kabul etmişlikleri de bu anlamda önemli olabileceği tam gerçekleşmese de anlaşılmıştır.
Yönetmen Ve ..
Yönetmen Ömer Faruk Sorak ,Esra İNAL-Nuran Evren Şit senaryo yazımında ortaya çıkan bu yaşam hikayesinde Esra İnal,Fatih Yıldırım,Fırat Çelik,Mehmet Kurtuluş,Salih KalyonPoyraz,ŞiirEloğlu,Leonie Benesch rolleri paylaşmış olup Berlin,Mardin,Tuz gölü ve Meksika’da filmin çekimleri tamamlanmıştır..
Seyirci izledikten sonra alt –üst durumları !
Filmi izledikten sonra seyirci alt- üst olma durumlarında , kafası karışık boğazına kadar tıkanmışlığın getirdiği kıvrım, kıvrım kendisinden çok da uzak olmayan hayat hikayesinin bir çok yerini kabul etmiş , yakınlarında dolaşmasının getirdiği tedirginliği paylaşmış bir affetme ,affedebilme yüceliğinin getireceği iyileştirici mutluluğu almış ama çoğunlukla uygulayamamış olmanın sıkıntısını da kısa süreliğine duymuştur.
Sonuç
Sorgulamak ,sorgulatmak ve özgürleşmeyi getiren affedişin kalıcı iyileştiriciliğin de arınmış önce bir insan sonra kadının, kendi hikayesin de kendini yenmenin , yenilemenin erişilmez mutluluğunu sizlerle de paylaşmış olmanın önerisinde bir başka kadın da oluşturmuş , istemiş bu kutlamayı …
Tek şart ve armağanım olsun!
Bu filmi 08.03.2015 tarihin de kutlayacağımız’ Kadınlar Günü ‘için tanıdığım tanımadığım kadınlara Sevgili Sorak izni ile armağan etmek istemişliğim yoğun bir şekilde beni zorlamış ve yormuştur.
Çünkü ,‘Nerede yaşamanız,gezmeniz,sevmeniz,almanız,öpmeniz,gitmeniz,gelmeniz’ adına yazgı adı altında toplanan baskılara kadın , erkek tüm korkutuculara karşı dik durmamız adına Evet İ diyebiliyorsanız , yürekten sizlere bu Sorak filmi armağan olsun……….
Yazar olmak ister misiniz?
Yazar olarak tiyatrodunyasi.com ailesine katılmak, yazılarınızı yüzbinlerce tiyatroseverle paylaşmak isterseniz tiyatrodunyasi@tiyatrodunyasi.com adresine mail gönderebilirsiniz...