Yirminci yüzyılın en büyük Amerikan yazarlarından Amerikalı yazar F. Scott Fitzgerald (1896-1940)’ın kaleminden 1. Dünya Savaşı sonrasının Amerika'sı…
“Caz Devri” olarak adlandırılan on yıllık şaşaalı dönem, paranın yegâne değer kabul edildiği bir toplum…
Yazım ustalığına ve özgünlüğüne henüz erişilememiş betimlemelerle süslü, kırık bir aşk hikâyesi…
Fitzgerald’ın 1925 yılında yazdığı “Muhteşem Gatsby/Great Gatsby” romanı (Bilge Kültür Sanat- 2004/Can Yücel Çevirisi), 90 yıl sonra Simon Levy’nin sahne uyarlaması ve usta yönetmen Faik Ertener’in rejisiyle İstanbul’da seyircisiyle buluşuyor.
Eserde I. Dünya Savaşı sonrası iyileşmekte olan ABD ekonomisi, sessizce büyüyen AVM’ler (ay, aman, af edersiniz) marketler ve "çılgın yirmiler" olarak da bilinen on yıllık dönem anlatılmakta. Anlatılırken, büyük bir toplumsal yükseliş de izlenmekte… 1920 Kasımında; kadınlara oy kullanma hakkı veriliyor, bir yasa değişikliği ile alkol yasaklanıyor. Afroamerikan tarzı müzik olan caz, dönemin ana akımlarından önde geleni.
Faik Ertener, anlaşılan o ki, 1920li yılları ve o dönemde başlayan sosyetik partili, ışıltılı zamanları, kadın-erkek ilişkilerini son derece titizlikle incelemiş. eminim konunun gerçekleştiği koşulları çok iyi araştırmış, bu koşulların niteliğini ve yayılımını iyi bellemiş. Olageleni ya da olmuş bitmiş olanı betimlemeye yarayan yollarda müthiş bir başarı sağlamış. Dönemi pek güzel yansıtmış. Aşk öyküsünün arka planındaki Amerikan gerçeğinin altını çok iyi çizmiş, karakterleri son derece iyi işlemiş, gerçekten çok zor bir işi gerçekleştirmiş.
Yeşim Gökçe’nin çevirisi sahne diline de uygun.
Burhan Yılmaz’ın dekor tasarımı çok detaylı ve bol black-out gerektirengillerden.
Şirin Dağtekin Yenen kostüm tasarımlarıyla doğrusu bu kere de alnından öpülmeyi hak ediyor.
Önder Arık’ın ışık tasarımı kusursuz…
Hamit Erentürk’ün koreografisi coşkulu ve yeterli hareketlilikte.
Ezgi Zaman’ın dans gösterisi harika!
Diğer taraftan, 35 kişilik oyuncu kadrosu kusursuza yakın oyun vermekte. Bu arada, Elif Nutku’nun şarkıcı olarak da başarısı özel olarak takdire değer.
George B. Wilson’da Orhan Kurtuldu, Jordan Baker’da Demet İyigün, Jay Gatsby’de Kerem Aslanoğlu kadronun birer adım önündeler.
Öykücü Nick Carraway’de Tansel Öngel, yorumladığı duygulanımları izleyici tarafından rahat okunur hale getirmiş.
Şebnem Dokurel Topçuoğlu Daisy Buchanan’ın çekiciliğini, coşkulu gençliğini duru oyunculuğuyla kutlanası bir başarıyla yansıtıyor.
Muhteşem Gatsby, sezonun izlenilmesi gereken oyunlarından.
Yazar olmak ister misiniz?
Yazar olarak tiyatrodunyasi.com ailesine katılmak, yazılarınızı yüzbinlerce tiyatroseverle paylaşmak isterseniz tiyatrodunyasi@tiyatrodunyasi.com adresine mail gönderebilirsiniz...