Öyle güzel bir oyundu ki tiyatro oyunu hem güldürürken hemde düşündürüyordu.
Aslında Ayyar Hamza, Moliére in Scapin in Dolapları isimli eserinden Ali Bey in uyarlaması sonucu ortaya çıkmış Tanzimat Dönemi eseri…
Ayyar Hamza karakterinde ise ortaoyun karakterlerindeki hava hakim. Ayyar Hamza aynı zamanda zeki, kurnaz ve esprili bir karakter olarak karşımıza çıkıyor…
Hikayesi ise eski İstanbul da bir mahallede geçiyor… Seçkin iki ailenin iki oğlu gönül işlerini sürdürürken babalarının Mısır dan İstanbul a geleceğini öğrenirler.
Bu arada evlenen iki oğuldan biri, babasının kendisini başka bir kızla evlendireceğini öğrenince panikler ve mahallenin uyanık, görmüş geçirmiş ama pek de güvenilmez adamı Hamza dan yardım ister…
Hamza ise işleri düzeltmeye ve kendine yontmaya çalışırken, daha da karıştırır…
Bu komik ve sıcak hikayede bütün oyuncular oyun boyunca yıldızlaşıyor. Yani sadece Hamza değil diğer oyuncular da baş rol oynuyor gibiydi.
Birinci perdede olayları ve Hamza karakterini anlamaya çalışırken, ikinci perdede gülmenin dozu git gide artıyor. Düğümler teker teker çözüldüğünde ise Hamza nın yaptıklarının ancak kendisine yaradığını düşündürüyor oyun. Komedi unsuru çok iyi ayarlanmış olduğu için gereksiz uzatmalar, düşük seviyede espriler vs kesinlikle yoktu.
Oyun bittiğinde ise geride sıcak, tatlı bir duygu bırakıyor ve yorulmadan, sıkılmadan bir oyun izlemenin rahatlatıcı etkisine girmiş oluyorsunuz…
Bu müthiş oyuncuların oynadığı hoş oyunu seyredin derim ben.
Yazar olmak ister misiniz?
Yazar olarak tiyatrodunyasi.com ailesine katılmak, yazılarınızı yüzbinlerce tiyatroseverle paylaşmak isterseniz tiyatrodunyasi@tiyatrodunyasi.com adresine mail gönderebilirsiniz...