Tiyatro Bereze'den Devlet Tiyatrosu Genel Müdürlüğü'ne Açık Mektup
Tiyatro Bereze
Bu yıl beşincisi düzenlenecek olan “Küçük Hanımlar Küçük Beyler Uluslararası Çocuk Tiyatroları Festivali”ne Tiyatro BeReZe olarak “Ama Bana Lazım!” adlı oyunumuzla, Mart ayı başında sözlü olarak davet edildik. 10 Mart günü bizden istenen dokümanları festival komitesine teslim ettik, hatta hangi sahnede oynayacağımızla ilgili bizden bilgi alındı. 23 Mart günü, festival komitesinden biri ile yaptığımız bir sohbet sırasında, festival programından çıkartıldığımızı yine sözlü olarak öğrendik. Programdan çıkartılma gerekçemizi sorduğumuzda;
1. Oyunumuzun ve tiyatromuzun amatör bulunduğunu,
2. Devlet Tiyatrosu’nun yerli oyunlar yerine yabancı oyunlara yönelerek festivalin çıtasını yükseltme amacı güttüğünü,
3. Festival bütçesinde kısıtlamaya gidildiğini
tesadüfen öğrenmiş bulunduk.
Bu gerekçeler tiyatromuz tarafından ele alındığında;
1. Tiyatro BeReZe’nin kurucuları tiyatro bölümü mezunudur. Ayrıca, tiyatromuzda oyuncu, müzisyen, kostüm tasarımcısı, ışık tasarımcısı, afiş tasarımcısı olarak görev yapan herkes kendi alanlarında akademik eğitim almış ya da almakta olan kişilerdir. Dahası, tiyatromuzun kurucularından olan, Tiyatro BeReZe’nin oyunlarında yazar, yönetmen ve oyuncu olarak görev yapmakta olan Elif Temuçin ve Erkan Uyanıksoy Ankara Üniversitesi Tiyatro Bölümü Çocuk Tiyatrosu Oyun-Tiyatro-Drama Yüksek Lisans programından mezundurlar ve çocuk tiyatrosu alanında yıllardır akademik ve profesyonel araştırmaların ve çalışmaların içinde yer almışlardır. Diğer yandan, biz festival programından çıkarılmış olmamızı tesadüfen, bir sohbet sırasında, gayri resmi bir şekilde öğrenmek yerine, daha profesyonel bir yaklaşımla öğrenmeyi yeğlerdik.
2. Bilinmektedir ki, uluslar arası festivaller, nitelikli oyunların seyirciye sunulduğu, farklı kültürlerden ve farklı alanlardan sanatçıların bir araya getirildiği bir platform olarak, hem seyirciler hem de katılımcılar için oldukça değerli ve önemlidir. Fakat uluslar arası bir festivalin yapılış amacı nedir? Üstelik bu festival bir de çocuk tiyatrosu festivali ise? Amaç ülkenin çocuk tiyatrosu alanındaki gelişimine katkıda bulunmak mıdır, yoksa festivali gerçekleştiren kurumun prestijini artırmak mıdır? Uluslar arası bir tiyatro festivalinin esas amaçlarından biri, farklı ülkelerden sunulan farklı oyunlarla, çeşitli kültürlerin bir nevi “buluşma” yaşamasına olanak tanımak değil midir? Bu noktada kendi tarafımızı yok sayarak nasıl bir buluşma ortamı sağlayabiliriz ki? “Küçük Hanımlar Küçük Beyler Festivali” özelinde ele alırsak, zaten ülkemizde –maalesef- çocuk tiyatrosuna gönül vermiş ve bu alanda akademik eğitim almış kişi sayısı bildiğiniz üzere oldukça azdır. Bu az sayıda insanın çabaları ve üretimleri de görmezden gelinirse, yapılan festival amacından şaşmış olmaz mı?
3. Devlet Tiyatrosu zaten ilgili festivale katılan hiçbir yerli topluluğa ödeme yapmamaktadır. Ayrıca Tiyatro BeReZe Ankara’da ikamet eden bir topluluktur.
Bu olay, bir şey öğrenmemize de vesile oldu: Sözlü davetler mi?! Bir kere daha düşünün!
Bu yazı sadece Tiyatro BeReZe özelinde, bizim festivallere katılıp katılmamamız değil, Türkiye’de nitelikli çocuk tiyatrosu yapan ve bu yolda özverili çalışmalarını sürdüren diğer tiyatro ekiplerinin de yok sayılmasına bir tepki olarak yazılmıştır.
Selim Işık - ( 4/23/2009 )
Türk Bürokrasi Tiyatrosu daha nice pırıl pırıl yeteneğini hiçe sayar, görmezden gelir, amatör bulur! Bizzat tanıma şansına sahip olduğum Tiyatro BeReZe ekibi renkli, hayvanlı, kötü müzikli, berbat danslı nice çocuk tiyatrosunun içinde işin pedagojik yönünü elden bırakmayan, her daim gelişmeye açık çizgisi ve daha da ötesi çocuk ve gençlik tiyatrosuna olan samimi inancıyla ülkemizde pekte rastlamadığımız bir örnektir ama Devlet Tiyatrolarının yüksek ilgisine mazhar olamazlar!Olmasınlar da belki... Tüm yüreğimizle destekçiniziz.
Yazar olmak ister misiniz?
Yazar olarak tiyatrodunyasi.com ailesine katılmak, yazılarınızı yüzbinlerce tiyatroseverle paylaşmak isterseniz tiyatrodunyasi@tiyatrodunyasi.com adresine mail gönderebilirsiniz...