Günümüzde unutulmaya yüz tutmuş, teknolojik gelişmelerle pek revaçta olmayan gölge tiyatrosu yeniden canlanıyor. Eskiden köy kahvelerinde kurulan beyazperdede oynatılan ve eğlenerek seyredilen Karagöz Hacivat, günümüzde televizyon ve sinemanın sihrine yenik düştü. Ülkemizde halen bu sanatın temsilcileri olsa da, çocuklarımız artık çok da merak etmiyor. Daha çok yabancı ülkelerde ilgi görüyor bu sanat.
Ali Poyrazoğlu Tiyatrosu, Bir Yaz Masalı oyunuyla çocuklara gölge tiyatrosunu tekrar sevdirmeyi amaçlıyor. Özgürlüğüne düşkün bir çocuk olan Ali'nin, hayvan sevgisi ve onları koruma isteği ile dedesi arasında kalmasını anlatan oyun, çocukların ilgisini çekecek hale getirilmiş.
Sahnede kurulmuş olan büyük beyaz perde arkasında gölge olarak izlediğimiz karakterlerin herbiri müzik aletleriyle seslendiriliyor. Her karakter perdeye yansıdığında, onu anlatan ezgileri duyuyoruz. Klasik müzikle harmanlanan çalışma, ortaya seyrine doyum olmayan bir oyun çıkartıyor.
Esas ilginç olan ise beyazperdeye yansıyan renkli zemin üzerinde gölgelerin görülmesi. Orman görüntüsü ile yemyeşil olan perde, göl sözkonusu olunca mavi, evin içi geldiğinde beyaz olarak, her betimlemeye uygun renklerle bezenerek, adeta renkli ekran haline geliyor. Bunun temelini atan ise Bulgaristan'dan gelen sanatçı Biserka Kolevska.
Ali Poyrazoğlu çocuklara bu güzel oyunu kazandırmak adına Bulgaristan'dan getirttiği bu değişik çalışmayı sanatçı Biserka Kolevska ile uzun süren provalarla ortaya çıkartmış. Farklı bir teknikle beyazperdeyi renklendiren Biserka Kolevska, gölgeleri notalarla dans ettiriyor. Gerçekten çok zekice hazırlanmış ve seyrine doyum olmayan bir oyun.
Oyunun anlatıcı ve seslendirme kısmında Alize Ertem yüksek enerjisi ile çocukların dikkatini çekiyor. Zaman zaman hayvanları konuşturan Alize, oyunu anlatırken çocukların oyunun içinde kalmasına yardım ediyor. Yüksek enerjisi ve temposuna bazı sahnelerde müziğin altında kalan sesini de biraz daha yükselterek katkıda bulunursa çok daha keyifli olacağına inanıyorum.
Perde arkasında kan ter içinde canlandırma yapan, her bir gölgeyi büyük başarıyla sergileyen isimlerini tek tek bilmediğim genç arkadaşları da ayakta alkışlamak gerekiyor. Oyun bitiminde selam verirken üstlerinden akan terin ne kadar da hakkaniyetle olduğunu bilmek ve onların bu emekleri önünde saygıyla eğilmemek mümkün değil.
Bir Yaz Masalı bu sezon Borusan Sahne'de açtı perdelerini. Borusan'ın sanata destek amaçlı başlattığı çalışmayla, Dolmabahçe'de Süzer Plaza showroom'unda kurduğu 130 kişilik salonuyla kapılarımı Ali Poyrazoğlu Tiyatrosu'na açtı. Kültür ve sanatın gelişimine destek vermek amacıyla Ali Poyrazoğlu Tiyatrosu ile bu güzel adımı atan Borusan Sahne, "Bir Yaz Masalı" adlı çocuk oyunu ile perdelerini açtı. İlk oyunda çocuklar gibi heyecanlı Borusan ekibi, oyun öncesi ikramları, teknik ekibi ve bütün çalışanlarıyla en öndeydi. Hiçbir detayı atlamadan başarılı bir iş çıkardılar. Sanata verdikleri bu güzel destek için onları bu mücadelelerinde yalnız bırakmamak ve salonlarını ilgi ile takip etmek seyircinin görevi haline geliyor.
Çocuklarınızı alın ve her cumartesi çocuklar için sahnede olacak "Bir Yaz Masalı" oyununu Dolmabahçe Gökkafes adıyla bilinen Süzer Plaza altındaki Borusan Sahne'ye götürün. Pişman olmayacaksınız.
Yazar olmak ister misiniz?
Yazar olarak tiyatrodunyasi.com ailesine katılmak, yazılarınızı yüzbinlerce tiyatroseverle paylaşmak isterseniz tiyatrodunyasi@tiyatrodunyasi.com adresine mail gönderebilirsiniz...