Güzel izafi bir olgudur, güzellik bakanın gözündedir. Güzel ile ilgili yorumları ortaya çıkaran etmenlerin büyük bir kısmı insanlarda olduğu halde, insanlar bu yetkinliklerini nesnelere yönlendirirler ve güzeli yaratan özellikler sanki o nesnenin özelliğiymiş gibi farzederler. Bu da doğal olarak güzelin göreceliliğine yol açar.
Güzelin yarattığı haz, hayal gücümüz ile düşünme gücümüzün uyuşmasından oluşur.
Güzellik; bi varolana, tutuma ya da davranışa, onun hoşluğunun yansıtılması demektir.Hiçbirşey varolarak güzel değildir.Bu düşüncenin ona yansıtılması onu güzel yapar.
Bugün herhangi birşeyi güzel sayabilmek için öncelikle ilgilendiği kişide bir haz uyandırması gerekir. Daha sonra bizde bir estetik kaygı yaratması ve bize bir iletide bulunması gerekir.
Buradan hareket edersek, Tiyatro neden güzeldir sorusuna daha kolay sebepler bulabiliriz..
Peki neden güzeldir Tiyatro?
Tiyatro öncelikle, tiyatro yapmaya başlayan insanlar için bir eğlence aracıdır.. Bir sosyal ortamdır tiyatro. Daha sonraları, oyuncu adayları kendi gelişimlerinin farkına vardığı andan itibaren tiyatroyu sahiplenmeye başlar. Hele bir de, sahnede seyirci önüne çıktığı zaman ve o alkışı aldığı zaman kişisel saygınlık konusunda kendini ispatlama tutumuna girer ve bu andan itibaren tiyatro, onlar için psikolojik bir ihtiyaç haline gelir. Vücut için uğuşturucu etkisi yapar. Bu yüzden, uğuşturucuda olduğu gibi, vücudumuzda hoş etkiler bırakan bir olguyu tekrar yaşamak için tiyatro güzel gelir bize. (tiyatrocular açısından söylüyorum)
Seyirci açısından bakarsak tiyatro, televizyondan daha gerçektir, samimidir, estetiktir, güçlüdür. Bu güç te, algıda iyiye işarettir. Tiyatro.. bu yüzden güzeldir..
Tiyatro yön verir, hayatın görülmeyen, bilinmeyen, belki de farkedilmeyen basit yönlerini bize gösterir ve ders almamızı sağlar. Bizi uyarır. Bu yüzden de güzeldir.
Tiyatro, bir ülkenin, bir bölgenin ve o yörede yaşayan halkın kültürünü yansıtır. Bu da bir güzelliktir..
Tiyatro, bir yaşam tarzıdır. Yaşama tutunma aracıdır belki de.. En güzeli de budur bence..
Yazar olmak ister misiniz?
Yazar olarak tiyatrodunyasi.com ailesine katılmak, yazılarınızı yüzbinlerce tiyatroseverle paylaşmak isterseniz tiyatrodunyasi@tiyatrodunyasi.com adresine mail gönderebilirsiniz...