Günlerce düşünüyorum acaba bu konuda ben de mi açılsam yoksa içime kapanmaya devam mı etsem? Herkes bir şeyler yazdı ki tartışmak, yazmak, düşünmek, düşündürmek güzeldir… Fikir üretimi açısından… Başladım bile…
Sezen Aksu duygu coşkusu yoğun olan bir sanatçımız severim çoğu şarkısını… Bir aşk hikâyesidir o bana göre… Cumartesi annelerine destek vermiştir albüm yapmıştır, Kardelenler için de…vs. Sanatçı duyarsız kalamaz ülke sorunlarına… Ah keşke Yaşar Kemal gibi açılım yapsaydı o da, bu açılıma… Neyse…
Ülkede o kadar çok açılım var ki oysa… Bir anket yapıldı geçenlerde ve herkes ülkenin en büyük sorunun işsizlik olduğu düşüncesinde, ikinci sırada ekonomi, üçüncü sırada Kürt sorunu çıktı…
Bana göre doğu-güneydoğu için en güzel açılımı eğitim yönünden yıllar evvel Türkan Saylan yapmıştı… Yani o bölgede eğitim başta olmak üzere, sosyo-ekonomik açılımlar yapılmalı.
Neden Hakkâri İstanbul gibi olmasın, Diyarbakır Ankara gibi… Çoğu kişi zaten bu düşüncede hem fikir… Fakat eyalet sistemi, özerklik gibi ülkeyi bölmeye, parçalamaya yönelik bir takım düşüncelere sahip olunursa şayet, bu durumda ülkeye olan bağlılığın, vatana olan sevginin doğal olarak daha çok büyümesine neden olacaktır. Ve bu güzelim ülke bu anlamlı, kutsal sevgiye layıktır. Kore savaşında Kore’ye asker göndermiş, Kırım Savaşı’nda Kırım’a, Kosova’ya… vs asker gönderip elin topraklarını korumuş bu yüreklerin kendi toprak bütünlüğü için kaygıya düşmesi, endişelenmesi gayet normaldir.
Çanakkale ve Kırım Savaşı’nın belgeselini tekrar tekrar izlemenizi tavsiye ederim. Kırım Savaşında en kötü ve en zor cephe Türk askerine verilmiş, en iyi, en güvenli cephe İngiliz askerlerine verilmişti. Onlar en lezzetli, en vitaminli kumanyalarla doyururlarken karınlarını, bizimkiler ekmekle, hoşafla korumuşlar elin toprağını… Şimdi daha iyi anlıyorsunuz öyle değil mi Şu Çılgın Türkler cümlesinin anlamını…
Fakat karıştırılan bir nokta var Milliyetçilik konusunda… Atatürk’ün tanımladığı milliyetçilik şovenizme dayanan bir milliyetçilik değildir… İçinde hoşgörüye bağlı olarak vatan sevgisini ve bağlılığı barındırır. Ulusal kişilik ve benlik duygusunun ifadesidir. Bir ulusun diğer uluslara bakarak, doğal ve kazanılmış özel karakterlere sahip olması, diğer uluslardan farklı bir varlık meydana getirmesi, genellikle onlardan ayrı olarak onlara paralel gelişmeye çalışması anlayışına bağlıdır.
Kısaca ne başkasının topraklarında gözü vardır ne de bir başkasının topraklarında gözü olmasını ister…
Geçenler de bir arkadaşım aradı ve âşık olduğunu söyledi… “Hoş güzel böyle debdebenin arasında iyi gelir insana” dedim. “Fakat bir sorun var” dedi Ne? dedim “Açılamadım ben kıza aracı olur musun?” dedi “Yoo katiyen olmaz, üçüncü şahısları karıştırmayacaksın bu açılım sorunu ikinizin arasında” dedim. Ve bol şans diledim.
Cem Adrian’ın en sevdiğim, kendimi bulduğum şarkısıdır “bana özel”….
Bazen kızar dünyaya ama sadece kendini üzer, göremezler…
İzin vermese asla üzemezler, çözemezler…
Onun bir düşü var ki asla, asla bilemezler…(Bu arada teşekkürler Cem video paylaşımı için yoksa çoktan var ettiğin bu şarkıdan haberim olmayacaktı.)
1 Eylül Dünya Barış Günü’nde, terörden arınmış bir dünyada, mutluluğa, huzura, sevgiye, hoşgörüye, kardeşliğe ve evrensel barışa hep beraber kucak açmak dileğiyle…
Yazar olmak ister misiniz?
Yazar olarak tiyatrodunyasi.com ailesine katılmak, yazılarınızı yüzbinlerce tiyatroseverle paylaşmak isterseniz tiyatrodunyasi@tiyatrodunyasi.com adresine mail gönderebilirsiniz...