Dünyanın Ortasında Bir Yer; uzun zamandır izlediğim en etkileyici oyunlardan biriydi. Ağır, hüzünlü ve etkileyici. Erkek egemen bir kültürde kadınların yaşadığı; tecavüz, kuma, ilgisizlik,hiçe sayılma gibi konuların işlendiği oyunda kadınlar kendi söylencelerini yaratmaya, dünyada var olmaya çalışıyorlar. Gazetelerden, kitaplardan,irkilerek ve ‘yok artık’ diyerek okunan haberlerin bu kadar gerçekçi şekilde ‘oynanması’ insanın tüylerinin diken diken olmasına, gözlerinin dolmasına neden oluyor. Belki ben de bir kadın olduğum için bu kadar etkilenmişimdir, bilmiyorum. Ama sanmıyorum ki erkekler de anlatılanları katı bir yürekle dinlesin,izlesin.
Konusu, tarzı ne olursa olsun tiyatroda en sevdiğim şeylerden biri; en önde oturarak kendimi oyunun bir parçasıymış gibi hissetmek. Ancak bu kez önde oturmak, oyundan uzaklaşmama neden oldu. Çünkü; farklı kültürlerden kadınlar oyunun bazı yerlerinde, kendi dillerinde (İbranice, Rusça, Farsça gibi) yaşadıkları acıyı anlatıyorlardı. Sahnenin üst kısmında ise Türkçe’si gösteriliyormuş. Ancak ben bu durumu oyunun yarısında fark ettiğim için içimden ‘ne diyorlar, acaba ne anlatmak istiyorlar’ diye düşünüp duruyor, beden dillerinden anlamlar çıkarmaya, sanatsal yorumlar yapmaya çalışıyordum. Olayı fark ettiğimde ise kendi kendime hem çok güldüm hem de kaçırdıklarım için üzüldüm. Bazen insan kendini sanata çok kaptırınca her şeyde bir anlam aramaya başlıyor sanırım. Yani, eğer oyuna gitmeye niyetli olanlarınız varsa ve önde oturacaksanız mutlaka başınızı kaldırıp yukarılara bakın!
Kendi kendime yarattığım bu durum dışında; kocaman bir perdeyle tüm dekor işini halletmiş ve duygu yoğunluğunu bu şekilde de fazlasıyla verebilmiş olmaları pek bir hoşuma gitti . Perdeyi kullanışları, koskocaman perdenin müzikle olan uyumu ve bu arada tabii ki müzikler çok etkileyiciydi. Ha, unutmadan oyun tek perde. Yeterince doyurucu olduğu için de fazla uzamaması ve tam da yerinde bitmesi, bir seyirci olan bana göre çok yerinde olmuş… Başta Esra Ronabar, Hüseyin Köroğlu, Eraslan Sağlam ve Tomris İncer olmak üzere tüm ekibi saygıyla alkışlıyorum.
Yazar olmak ister misiniz?
Yazar olarak tiyatrodunyasi.com ailesine katılmak, yazılarınızı yüzbinlerce tiyatroseverle paylaşmak isterseniz tiyatrodunyasi@tiyatrodunyasi.com adresine mail gönderebilirsiniz...