Yazar Haldun Taner’in (1915- 1986) iki önemli oyunundan yapılmış bir kolajı Kabare Dev Aynası başarıyla sunuyor. Bu iki oyundan biri kabare türünün en ünlü yapıtı olarak bilinen Vatan Kurtaran Şaban (1967) adlı oyunu ile ikincisi Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım (1964) adlı siyasal içerikli, Haldun Taner’in kendine özgü biçeminde yazılmış bir tiyatro yapıtıdır. Bu iki yapıtın farklı özellikleri ve boyutları vardır. Vatan Kurtaran Şaban, kabare türünün çok seçkin bir örneğidir. Aynı zamanda bu oyun, Haldun Taner ve arkadaşlarının kurmuş oldukları Devekuşu Tiyatrosu’nda sahnelendiği zaman geniş yankı uyandırmıştır. Devekuşu Tiyatrosu, Haldun Taner’le birlikte Metin Akpınar, Ahmet Gülhan ve Zeki Alasya tarafından kurulmuş, Türk tiyatrosuna kabare türünü getirmişti. Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım adlı oyunu ilk kez, Ulvi Uras Tiyatrosu‘nda Ulvi Uras tarafından yönetilmiş ve büyük ilgi görmüştü. Daha sonra bu oyunlar, birçok kez ödenekli ve özel tiyatrolar tarafından ramp ışıklarına getirildi.
Kabare Dev Aynası, özel ve öznel bir davranışta bulunup Haldun Taner’in bu iki oyununun kolajını tiyatro sevenlerle buluşturuyor. Kabare Dev Aynası’nın 10 yıllık bir geçmişi var. Kuruluşunun 10. yılında Haldun Taner’in iki oyunundan bölümler sunularak oynanması, ünlü yazarımızı 25. Ölüm Yıldönümü’nde anma niteliği de taşıyor. Kabare Dev Aynası’nın kurucu ve yönetmeni Ali Erdoğan, arkadaşlarıyla birlikte sözünü ettiğim Taner kolajını, “Şaka İle Söyler Haldun Taner” başlığıyla sunuyorlar. Haldun Taner’in eskimeyen mizah gücü, hem kabare türünde hem de diğer oyunlarında etkisini gösteriyor. Bir saygı ve anma niteliğindeki bu kolaj, Kabare Dev Aynası’na ayrı bir ivme kazandırıyor. Takım oyunculuğuyla bütünleşen sahneleniş seyircilerden yoğun ilgi görüyor.
Kabare Dev Aynası’nın kolektif yorumundan söz ederken oyuncuların adlarını da ayrıca belirtmek isterim. Kadıköy yakasında izlediğim bu topluluğun, kabare türünü doyurucu biçimde başarıyla sergilemeyi sürdüreceğine inanıyorum. Gördüğüm oyunun bendeki izlenimi budur. Ali Erdoğan, İsmail Can Türtop, Ümmühan Kıldiş, Sibel Erkan, Cihan Bektaş, Merdan Kardan ve Çağla Şadoğlu’nu kabare türünde başarılı buldum. Dekor ve karikatürlerin Mahmut Tibet’e, ışık ve ses düzenlemesinin Murat Kızılkaya’ya, müzik düzenlemelerinin Ayhan Yavaş’a ve kullanılan müziklerin yine sözleriyle birlikte Ali Erdoğan’a ait olduğu yapım, özenle hazırlanmıştı.
Yazar olmak ister misiniz?
Yazar olarak tiyatrodunyasi.com ailesine katılmak, yazılarınızı yüzbinlerce tiyatroseverle paylaşmak isterseniz tiyatrodunyasi@tiyatrodunyasi.com adresine mail gönderebilirsiniz...