Yücel Erten -Barış- adlı oyun ile Ankara'da
Füsun Balkaya
Yücel ERTEN '' Barış '' adlı oyun ile Ankara'da.
Usta'nın 50. Sanat Yılı Kutlu Olsun...
2011-12 Tiyatro sezonuna tüm güncelliği'yle Yönetmen Yücel Erten tarafından oyunlaştırılan ''Barış''adlı oyun Ankara'da yıl'a damgasını vurmayı başardı.
Aristophanes'in 2500 yıllık ''Barış'' serüveninde;Yazarın çağına bakış açısının eleştirisel olması ,Siyasal konularla fazlası'yla ilgili olması ve de komedyanın kendine özgü özelliklerinden faydalanması, Yazarın yapıtlarının günümüzde de önemini devam ettirmiştir.
Yazarın yaşadığı çağı eleştirmesi,Oyunun usta yönetmeni Yücel Erten'e de '' Barış'' adlı oyunu bugünün Türkiye'sinin tam orta yerine bırakarak ,Aristophanes'in duygu ve düşüncelerine bir başka çağda ortak olmanın keyfini yaşatırken ,seyircisine de yaşatmasına neden olmuştur.
Seyirci'nin oyun'un içinde bir oyun'un olduğunu akıllıca seyirci ile kurulan anlatı ilişkisinde verilmesi, komedya türünün yapısına uygun seyircinin kafasına vurulmadan yönetmence ''Barış'' açık biçimin elverdiği ölçüde zenginliğin sadece biçimde değil özde de seyircisine hissettiren muhteşem bir şölen 'e dönüştürülmüştür.
Barış'ın daima karşısına çıkan Savaş'a , Köylülerin hesap sormak adına eylemlerinin Barış Tanrıça'sını kurtarmak için gerçekleştirmeleri
sonucuna dayandırmaları ,yeniden Barış'ı oluşturmak için tanıdık, bildik ,izi sürülebilen gerekçelerin denenmesinin önüne geçilemediğini de göstermiştir.
Dans'ın,Müziğin yapıcı etkisi'yle anlatılan ''Savaş ''karşıtı ''Barış'ın ''aslında gerçek bir savaşla elde edilişliğininde altı büyük bir ustalıkla yönetmence çizilmiştir.
21.yüzyılda hala Barış'ı çağırıyorsak ,Savaş'ın üzerinden tedbirli yaklaşımımızı eksik etmiyorsak bu Savaşın aramızda dolaştığını her katmanda varlığını sürdürdüğüne dair güncel bir yorumla yönetmen tarafından eğitici ve eğlendirici yanını işaretle seyirciye Barış çağrısı güldürü ögeleri kullanılarak verilmiştir.
Sahne'ye adım atışı'nın 50.yılını geride bırakan Sn. Erten bu yıl yeniden ele aldığı ''Barış '' adlı oyunda tanıdığımız ,bildiğimiz kişilere-olaylara bizim coğrafyamızda yer alan onca motifi de katarak seyrcisine bir armağan gibi bu oyunu yorumladığı görülmüştür.
Sahne'de yönetmen olarak Usta'nın yaptığı dokunuşlar dışında,yeniden ve yeniden ortaya çıkarttığı metinsel oluşumlarındaki üstünlük ve erişilmezlik ile mesajlarda ki vurgularla yaptığı doğal akış içinde sahne geçişleri seyirci için gündemi koltuğunda yeniden yaşatmıştır.
Barış 'ın bu Şöleninde;Bilal Gürdere,Ali Fuat Davutoğlu,Mithat Erdemli,Sabri Özmener,Murat Gökçer'e alkışlarımız önceliklidir.Kemal Okan Özkan,Derya Şenol,Hasan İrfan Buzcu,Arda Saygın,Engin Yaman başta olmak üzere tüm oyuncuların katkıları oyunu arzu edilen yere taşımaya yardım etmiştir.
Cem İdiz,Sevgi Türkay,Hakan Dündar,Emre Onuk,Dengin Ceyhan ve Katkısı olan herkesi kutlarken,''Barış için savaşım vermek gerek...Bizim savaşımımız ve silahımız da tiyatro işte...'' diyen Sayın Erten'in Barış'ının uzun seneler bizimle beraber olacağını düşünmekten kendimi alamıyorum....
Yazar olmak ister misiniz?
Yazar olarak tiyatrodunyasi.com ailesine katılmak, yazılarınızı yüzbinlerce tiyatroseverle paylaşmak isterseniz tiyatrodunyasi@tiyatrodunyasi.com adresine mail gönderebilirsiniz...