Yalancı Aranıyor - Adana Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu
Kurtuluş Bilgilioğul
“Yalancı Aranıyor” Adana Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu’nun 2014 – 2015 sezonunun ilk oyunu. Oyun 10 Ekim 2014 saat 20.00’de prömiyerini yaptı ve Cumartesi günleri ise saat 15.00 ve 20.00 ‘da seyircilerle buluşuyor.
Yunan yazar Dimitri Psathas’ın kaleminden ve Turgut Bağır’ın rejisinden süzülen oyun, keyifli ve eğlenceli bir politik güldürü. İlginçtir, Dimitri Psathas Trabzon doğumlu (1907) ve on altı yaşına dek Türkiye’de yaşamış. Daha sonra ailesiyle birlikte Atina’ya göç etmiş (1923). Hem Türkiye’de yaşamış olması hem de hemen yanı başımızda, Yunanistan’da, yaşaması kültürümüzü yakından tanımasını ve öğrenmesini sağlamış. Aynı zamanda Yunanistan’ın önde gelen komedi yazarlarından biri olan Psathas, toplumsal konulara eğilmesiyle ve hicviyle oldukça iyi bir üne sahiptir.
Oyunumuza gelecek olursak; “Yalancı Aranıyor” iki perdeden oluşan bir komedi. Baştan sona tempoyu elinde tutan; efektlerle, ışık ve müzik ahengiyle seyircileri etkileyen, konu itibariyle de yabancı olmadığımız bir durumu, alışılmadık bir olay örgüsüyle işleyen bir oyun. Vodvil niteliklerinin çoğul özelliklerini barındıran ve dolantı komedyasına yol gösterecek bir komedi “Yalancı Aranıyor”.
Turgut Bağır’ın, metin üzerindeki dramaturgisi çok önemli. Toplumumuzun sosyolojik yapısını ve siyaset bilimini iyi bilen Turgut Bağır, vur deyince öldürmemiş ama eleştiriyi de ince ince işlemiş… Dikkatleri yalancı tipinin (Ergun Özfırıncı) grotesk oyunculuğu üzerinde toplayarak oyunun alımını daha etkili kılmış görünüyor. Her ne kadar Yunan kültürüyle yakın kültürler olsak ta hem oyunun yazıldığı dönem farkı, hem sosyal yapı farkı, oyunu ham haliyle seyirci karşısına çıkartmakta güçlük çıkartırdı. Buna tiyatro mimarisinden, oyuncuların ve özellikle seyircilerin sosyal yapı farklılıkları da eklenince metnin dramaturgisinin ne denli sağlam yapıldığını görüyoruz.
“Yalancı Aranıyor” verdiği sözler karşısında milletvekili olan Ferekis’in, seçmenlerinin beklentileri karşısında düştüğü çaresizliği anlatıyor. Ferekis, düştüğü durumdan kurtulmak Todori’yi özel sekreter olarak işe alır. Todori’nin görevi: Seçmenleri oyalamak ve Ferekis’i bu zor durumdan kurtarmaktır. Todori ise yalanlarıyla ve çevirdiği entrikalarla, gittikçe işleri daha da girift hale sokar. Ferekis’in eşi ise bu durumdan hiç hoşnut değildir ve Todori’yi kovdurmak için o da türlü entrikalara girişir.
Yalan temasının, insanların zafiyetini nasılda kullandığını ve her ne olursa olsun; Todoris kadar iyi bir yalancının bile (gördüğüm en iyi yalancılardan biri) yalanının mutlaka ortaya çıkacağını, kendine ve çevresindekilere zarar vereceğini görüyoruz. Vodvil çerçeveli oyunların genellikle mesaj kaygısı gütmemesine rağmen işlediği teması ve Turgut Bağırın yönetimi ile yalanın politikayla dostluğunu, iç içe yaşayışını çok net görüyoruz oyunumuzda. Politika ve yalan ilişkisinin alaycı bir dille irdelendiği oyunun, seçim atmosferinden hiç çıkamadığımız şu günlerde hep gündemde olacağı anlaşılıyor.
Oyunun Künyesi Şöyle:
Yazan: Dimitri PSATHAS
Yönetmen: Turgut BAĞIR
Sahne amiri: Feridun YILDIRIM
Sahne makinistleri: cihangir TİMUÇİN, Mehmet POLUN, Haydar ŞAHİN
Ses Efekt: Mehmet cem baydar
Işık: Kabil Karaca, Kamil Toprak
Aksesuar: Demet Yılmaz
OYUNCULAR
Ergün ÖZFIRINCI, Halil İbrahim KURUM, Özlem ÖZEL, Nermin SALMAN, Orhan KUŞÇU, Dilek POLAT, Önder ÖZCAN, Tufan NAHARCI, Feridun YILDIRIM, Semih YEŞİL, Kübra TEKE, Çağla YELEÇ, Hüseyin İnan BİÇER rol alıyor.
Biraz gülmeye, biraz düşünmeye, biraz kahkahaya, biraz özeleştiriye hazırsanız oyunumuz sizleri bekliyor.
Yazar olmak ister misiniz?
Yazar olarak tiyatrodunyasi.com ailesine katılmak, yazılarınızı yüzbinlerce tiyatroseverle paylaşmak isterseniz tiyatrodunyasi@tiyatrodunyasi.com adresine mail gönderebilirsiniz...