Kadın; yalnızlığa tahammülü olmayan, sevilmeyi, arzulanmayı bekleyen varlık. Her anında yanında, yamacında olmayı arzuladığı erkeğini türlü yalanlarla hep boyunduruğu altında tutmaya çalışan kadın. Erkek; çiçekten bal almak istercesine etrafında dolanıp dil döktüğü kadını kandırana kadar çevresinde durduğu, istediğini aldıktan sonra başka bir çiçeği kandırmak için ortalıktan kaybolan varlık.
Bu sezon ilk oyunuyla perdelerini açan Tiyatro AŞHK, Carole Frechette’nin kaleme aldığı Ece Okay’ın Türkçeleştirdiği Tatminkâr Ödül’ü Hüseyin Köroğlu’nun yönetmenliğinde, rollerini Şenay Saçbüker ve Hüseyin Köroğlu’nun canlandırdığı oyunu sahneye taşıyor.
Dünyanın teknolojinin esareti altında kalmasıyla birlikte, yalnızlaşan insanın duygularına gem vuramamasını işleyen oyun, kadın ve erkeğin soyutlaşan aşk duygusu etrafında çırpınmasını anlatıyor. Yalnız başına kaldığı dairesinde kendince hayali oyunlar kuran kadının, oyununa dâhil etmek istediği erkekler için binanın girişine astığı ilanla yalnızlığa son verme çabasını işliyor.
İnsanın yalnızlık çukurunda sıkışıp kalması, kalabalıklar içinde yalnız kalışını görüyoruz sahnede. Yüzümüze tutulan aynada kah kendimizi kah partnerimizi ya da yakınlarımızı görüyoruz. İletişim için kullandığımız elektronik cihazlar arttıkça ve geliştikçe, yalnızlığımıza giden yolun taşlarını da kendi ellerimizle döşediğimizin farkına varamıyoruz. Yalnızlığımızı doyurmak için iletişim kurmaya çalıştıkça daha da yalnızlaşıyoruz.
Kadının erkeğini elinde tutmak için çırpındığı bu dünyada, belki de sadece erkeği sevme duygusunu sevdiğini ispatlarcasına planlar yapmasını görüyoruz. Hazırladığı ilanla kağıda yapışmaya hazırlanan sinekleri çekercesine planlar yapmasını fark ediyoruz. Erkeği yakalamak ve savaşı kazanmak uğruna her yolun mubah sayıldığı mücadeleyi izliyoruz.
Şenay Saçbüker, kadının bütün duygu geçişlerini çok güzel anlatıyor. Kadının her anını içimize işleyerek anlattığı, değişimlerini bütün hücreleriyle hissettirdiği rolünü tam olarak üstüne giyiniyor. Yılların getirdiği tecrübeyle ani duygu ve tavır değişiklikleriyle seyirciyi ters köşeye yatırıyor. Erkeğin düz ve duygusuz davranışlarını üstüne giyerek, kaçmaya çalıştığı her anı ilmek ilmek işliyor. Kapana kısıldığı andan itibaren verdiği tepkileri tecrübesiyle seyirciye yansıtıyor.
Özellikle müziklerin sahnedeki akışa hizmet eder şekilde seçilmesi, seyircinin duygudan duyguya geçmesine yardım ediyor. Yumuşak müziklerle duyguların sakinleşmesi, sert müziklerle duyguların da kabarması ve patlamaların ortaya çıkması ahenkle anlatılıyor.
Aile fertlerinin isimlerinin baş harfleriyle oluşan ama aynı zamanda aşka da sebep olan Tiyatro AŞHK, sanatın sıkıntılar içinde kıvrandığı bir dönemde perdelerini açıyor. Bu uzun yolculuğunda AŞHK, kendileriyle beraber seyircilerini de davet ediyor. Şehir Tiyatroları oyuncusu ve aynı zamanda evli bir çift olan Şenay Saçbüker ve Hüseyin Köroğlu ödenekli tiyatro dışında, sanatlarıyla kendi ayakları üstünde durabilecekleri meydana çıkmanın verdiği heyecanı, coşkuyu seyircilerine yansıtıyorlar.
Yalnızlığınıza ayna tutulmasını, duygularınıza eş aradığınız tuzaklarınızı izlemek istiyorsanız Tatminkâr Ödül oyununu mutlaka seyredin.
Yazar olmak ister misiniz?
Yazar olarak tiyatrodunyasi.com ailesine katılmak, yazılarınızı yüzbinlerce tiyatroseverle paylaşmak isterseniz tiyatrodunyasi@tiyatrodunyasi.com adresine mail gönderebilirsiniz...