| Tiyatro Kursu  | Şirket Tiyatrosu
Tiyatro Dünyası
Tiyatro Dünyası Bu Sahnede...
 
Ana Sayfa  |  Hakkımızda  |  Yazılar  |  Haberler  |  Yazarlar  |  Tiyatro Oyunları  |  Tiyatro Grupları  |  Sanatçılar  |  Kaynak  |  Duyuru Panosu  |
Kibarlık Budalası – Tiyatro Kedi
İsmail Can Törtop



Kadıköy Belediyesi Tiyatro Festivali’nin 6.sı dün akşam Kibarlık Budalası ile başladı, şükür kavuşturana…
3 sezondur büyük bir beğeni ile takip ettiğim festivalde yine ilk akşamdan yerimi aldım, 15 gün sürecek festivalde oyunların çoğunu izlemeyi planlıyorum.
Biden fazla seyirciyi içine alan ve her akşam tıklım tıklım dolan amfi tiyatronun ortamı bence büyülü.. Her yıl olduğu gibi bu yıl da Kadıköy Belediyesi’ne teşekkür ederek başlamak istiyorum festival oyunları ile ilgili yazıma.

Ancak;
Artık 6.sı yapılan bir organizasyonda bir şeylerin de masaya yatırılma zamanı gelmiştir bence.

Mesela 6.sı yapılan bir festivalin bir kimliğinin olmaması sadece beni mi rahatsız ediyor? Festival oyunlarına karar vermeden önce festival kimliğinin ya da konusunun düşünülüp belirlenmesi gerekli. Programdaki oyunları beğenmediğimi söylemiyorum, her biri değerli oyunlar ancak oyunların neye göre seçildiği, sezonun çok güzel pek çok performansının neden bu festivalde olmadığının tatmin edici bir cevabı yok. Sadece 15 gün süremiz var demek yeterli bir cevap değil bence.

Oyunların içeriği bir yana, oyunların tarzları bile yeterince incelenilmemiş gibi. Örneklersek, Kibarlık Budalası bu festivalin açılışı için harika bir seçim, tebrikler. Az sonra bu oyun hakkında konuşacağız. Ancak yine programda olan Babamla Dans adlı oyun, bence yılın en güçlü, etkileyici oyunlarından biriyken bu festival ortamına uygun değil. Tiyatrokare’nin bu festivale uygun oyunu “Kim O” adlı oyundur. Babamla Dans ise seyirci ve oyuncunun daha yakın olduğu sahnelerde hakkıyla oynanabilir. Bu festivalde olduğu gibi mikrofon kullanma zorunluluğu olan ve hatta kullanılan mikrofonun sık sık kesildiği bir sahnede Suat Sungur’un harika performansı, hem ses, hem jest-mimik olarak ortaya koyduğu zengin nüanslar ister istemez kaybolacaktır. Önceki yıllardan aklıma gelen yanlış seçimlerden biri de Semaver Kumpanya’nın Süleyman ve Öbürsüler oyunuydu. Yine benim çok beğendiğim, her oyuncunun tam tabiri ile döktürdüğü, hem bireysel hem de ekip olarak tiyatroya doyuran grup Özgürlük Parkı’ndaki Amfi Tiyatro’da tuhaf (!) kalmışlardı. Böyle başka oyunlar da var programda. Bu durum 3 sezondur devam ediyor. Kadıköy Belediyesi’nin sloganı “Kadıköy’de yaşamak bir ayrıcalıktır”. Bu festival bile aslında bu sloganı doğruluyor. Ancak, Kadıköy Belediyesi gibi bir kurumdan her yıl mevcut olan güzelliğin üstüne bir taş koymasını, daha fazlasını yapmasını beklemek de hakkımız diye düşünüyorum.

Diğer bir yandan, 6.sı yapılan festivalde özellikle sunuştaki amatörlük artık göz yumulamaz bir konudur ve bu durum da Kadıköy Belediyesi’ne hiç yakışmamaktadır.. Her akşam seyircilerin kendi arasında dalga geçtiği sunuş, yetkilileri hiç mi rahatsız etmemektedir yoksa hiçbir yetkili bu organizasyonu izlememekte midir?
İşte bir örnek; sunucu beyefendi seyirciler neredeyse alandan çıkmışken arkalarından sesleniyor ve şöyle diyor:
“Yanlışsam düzeltin, Türkiye’de ve hatta dünyada ilk ve tek bu festival, 15 akşam boyunca kesintisiz oyun olan tek festival !”. Komik bir iddia değil mi?
Ya da 2. perdenin başında sunucunun sahneye gelip bağıra bağıra grubu anons etmesi tiyatro kültürüne ne kadar sığar takdirinize bırakıyorum. (Benim bildiğim 2. perde öncesinde gong çalınır, seyircilerin ayakta kalmaması için de salon ışığı yavaş yavaş kapanır.) Ya da, grubu anons ettikten sonra ışık kapanacakken kadroyu saymayı unuttuğunu fark edip geri dönerek isimleri okumaya çalışmak ve okurken de en tanınmışların adını bile yanlış okumak… Bu ve bunun gibi daha pek çok durum sadece dün akşam yaşansa ses çıkarmaz, sevimli hatalar olarak değerlendirirdim ancak 3 yıldır neredeyse her akşam tekrarlanan bu durumu daha festivalin başında uyarmak istediğim için yazıyorum..

Tiyatro Kedi’nin sahnelediği Kibarlık Budalası yılın prestij oyunlarından biri, bence bu güzel festivalin açılışı için de en doğru seçim. Oyun amfi tiyatroya ve enerjisini anında sahneye aktaran seyirciye büyük uyum sağladı ve keyifli bir oyun izledi 1200den fazla seyirci.
Haldun Dormen’in uzun bir aradan sonra sahnelere döndüğü oyunda Tarık Pabuççuoğlu, Atılgan Gümüş, Ebru Cündübeyoğlu gibi isimler kendisine eşlik ediyor. Oyunun Yönetmeni Hakan Altıner…

Moliere, Kibarlık Budalası’nda soylulara özenen, onlar gibi olmaya çalışan Mösyo Jourdain’in (Haldun Dormen) zavallı durumunu anlatıyor. Onun zaafını bilen soylu ama fakir Kont (Tarık Papuççuoğlu), Jourdain’e bir şeyler öğretiyormuş gibi yaparak onun parasını almaktadır. Öte yandan Mösyö Jourdain, kızının evlenmek istediği delikanlı soylu olmadığı için bu evliliğe izin vermez.. Oyun Jourdain’e hazırlanan eğlenceli bir tuzak ile tatlıya bağlanır..

Oyun, hem yönetmenin uslubu hem de Moliere’nin ince mizahı ile öne çıkıyor. Yönetmen Hakan Altıner, çok iyi bir ekip çalışması hazırlamış ve bu uyumlu ekip ile oyuna tempo kazandırmış. Sahne arkasından oyuna sık sık katılan ekip seyircinin dikkatinin yüksek olmasında önemli bir rol sahibi.

Sahnedeki performansını görüp de Haldun Dormen’in 80 yaşında olduğuna inanmak mümkün değil. Daha önce yaptığımız röportaj esnasında yaşam enerjisine, dolu dolu hayatına hayran olduğum ustanın sahne performansı da hayranlık uyandırıcı. Tarık Papuççuoğlu ile oyunun komedi yükünü omuzlarında taşıyor.

Tarık Papuççuoğlu’nun tecrübesini neredeyse her jestinde ve mimiğinde fark etmek mümkün. Seyirciyi elinde tutabiliyor. Mikrofon sistemi yıllardır pek iyi değil bu festivalde, bu sebeple özellikle ilk perdede sesi olması gerekenden yüksek çıkıyordu, ses patlıyordu ancak ilk perdenin sonuna doğru bu sorun çözüldü. Ben oyunu 2. kez izliyorum, mart ayında da Cevahir Sahnesi’nde izlemiştim. Bu rolü Atılgan Gümüş ile dönüşümlü oynuyorlar. Sayın Gümüş de çok güzel bir performans ortaya koymuştu ancak 2 oyuncunun birbirine benzemiyor olmasını biraz yadırgadım. Atılgan Gümüş, soylu kimliğini ve zarafeti daha fazla ortaya koyan ve bunu muzip hareketlerle destekleyen bir karakter ortaya koymuştu. Tarık Bey’in çizdiği karakter ise komedi yanı daha baskın bir karakter. Ben iki farklı karakterden de rahatsız olmadım ancak dönüşümlü oynanan bir rolün böyle 2 farklı yorumla sahnelenmesi ilginç...

Ebru Cündübeyoğlu, evin hizmetçisini oynuyor. Çizgisini oyun boyunca hiç bozmuyor, 2. kez izlediğim için rahatça söyleyebilirim ki ayakları yere basan, sahnede görevini fazlasıyla yerine getiren bir oyuncu. Ancak, karakterin ortaya çıkarılmasında gereğinden fazla abartıya kaçılmış. Evet, oyunun türü gereği biraz yapmacıklık ve abartı, oyunun yazıldığı döneme ait karikatürize tipler gerekiyor, fakat sanırım rejinin de yönlendirmesi ile bu karakterde fazlaca abartı yapılmış, bence sahnede sırıtıyor, hatta (bunu istemeyerek yaptığını tahmin ediyorum) biraz rol bile çalınıyor. Karakterin kaba tavrını her cümlesinde değil de ara ara tadımlık olarak gösterse bence daha akılda kalıcı bir rol olacaktır.

Jourdain’in kızı (Elif Çakman) ve karısı (Özlem Çakar) hem birbirleri ile uyumlu hem de çok keyifli 2 karakter ortaya çıkarmışlar. Uşak rolünde Abdül Süsler ve Mösyo Jourdain’in gönlünü kaptırdığı Markiz (Dilek Aba) da rollerinin hakkını veriyorlar.

Bu tip oyunlarda rahatsız olduğum bir noktaya değinmek istiyorum. Bazen oyuncular gerek oyunu, gerek reji tarafından karakterlerinden beklenen özellikleri gerekse sahneleniş tekniğini içine sindiremediklerinden yer yer eğreti performanslar ortaya konabiliyor. Örneğin, Tiyatro Pera’nın Venedik Taciri’nde bazı genç oyuncular Shakespeare’in ifadeleriyle (ya da tercüme ile de diyebiliriz) barışık olmadıklarından bu bölümleri hızla söyleyip tabiri caiz ise ağızlarında yuvarlarken Nesrin Kazankaya’nın oyuna eklediği replikler kendilerine daha mantıklı geldiği için üzerine basa basa konuşuyorlardı. Bu durum, bu tip oyunlarda ve bizde de ortaoyununda pek çok genç oyuncunun başına geliyor, ve bence bu konuda görev rejiye düşüyor, bunu fark edip oyuncunun içine sindirmesini sağlamak gerekiyor. Bakınız Venedik Taciri’nde türe ve yazara son derece hakim olan ve bunu layıkıyla sahneye taşıyan Mehmet Ali Kaptanlar neredeyse tüm ödülleri topladı. Kibarlık Budalası’nda da bazı sahnelerde buna şahit oldum, oynadığı rolle barışık olmayan, gereksiz bulan oyuncu bunu kendi farkında olmasa bile seyirciye hissettiriyor..

Oyunun dekorunu Cevahir’deki sahnelenişi baz alarak değerlendirmek gerek, çünkü festival’deki dekor klasik sahnede izlediğim ihtişamından biraz uzaktı. Yukarıdan sarkan perdeler-şeritler hem köşkün zenginliğini vermiş hem de oyunculara kullanacakları yeni alanlar açmış. Gizem Gürsel imzalı dekor bence başarılı. Aynı şekilde Türkan Kafadar’ın tasarladığı kostümler de oyunun havasını tamamlıyor.

Evet, bu yılın prestij oyunlardan biri Kibarlık Budalası; hem kadrosu, hem rejisi, hem oyuncuları, hem dekoru, kıyafetleri ve müziğiyle keyifli bir gösteri. Bu akşam yani 2 Ağustos cumartesi Rumeli Hisarı’nda sahnelenecek. Ben oyunu amfi tiyatroya çok yakıştırdım, Hisar’da da keyifli bir oyun olacağını düşünüyorum.
Tiyatrodan keyif alırsınız-almazsınız ya da oyunu beğenirsiniz-beğenmezsiniz bilemem, ama sadece Haldun Dormen’i izleyip bir hayat dolu dolu nasıl yaşanır görmek ve ders almak için dahi gidin ve izleyin bu oyunu…

İsmail Can Törtop
can@tiyatrodunyasi.com


Yazarın Tüm Yazıları


Paylaş      
Yorumlar

Emre Küçüksu - ( 8/8/2008 )
Vallahi yazınıza katılmamak elde değil. Her gece sahneye çıkan değerli tiyatrocuları, saygı değer ustaları organizasyondaki beceriksizlikle ve amatörlük ötesiyle sahneye bir show varmışcasına davet eden, ucuz malı satmaya çalışan zerzavatcı edasıyla sunum yapan diksiyon özürü arkadaşı tebrik etmek gerekir.

Tiyatrocu - ( 8/9/2008 )
Ayrıca dekorda Sedef Kermen imzasıda vardır

Kebir - ( 8/18/2008 )
Bu şenliğin son oyununda evlere şenlik bir durum yaşadım. Ama izleyebildiğim kadarıyla sitenizde bundan bahsedilmedi.-yoksa ben mi kaçırdım?-Sayın Kadıköy belediye başkanı bu sunucuya destek verdiğini açıkladı. Bu sunucu sayesinde yapılmış bugüne kadar bu festival. Tebrik ediyoruz bu sunucu kardeşimizi. Aynı zamanda oyun başlamadan önce gelip konuşmasını yapar yapmaz hemen giden belediye başkanını..-Ki ben devamlı izlerim belediye başkanını ben bu festivallerde onca yıl boyunca hiç göremedim.Bir tek bu yıl gelip belediye çalışanlarına destek verdiğini açıkladı.Politik mi acaba ?En azından ben bir kere olsun buraya kadar zahmet edip gelmiş belediye başkanının oyunu izlemesini beklerdim.Oyun başlamadan kayboldu gitti. Bir kere ben altı yıl boyunca belediye başkanını orada oyun izlerken göremedim..Mutlaka izlemiştir ama bana rast gelmedi herhalde.Yoksa koskoca belediye başkanı kendi düzenlediği bir festivali izlemesin.Ama izlememekte haklı olabilir.Zira sunucu kardeşimiz bu festivali organize ediyormuş..Kadıköy Belediye Başkanı dedi.Onca seyirci karşısında...Ya o kadar yazacak şey var ki…bunu sizlerde biliyorsunuz -biz tiyatroyla ve sanatın dallarıyla ilgilenen kişiler olarak-ama ne yazık ki yazmıyorsunuz..İşinize mi gelmiyor bilmiyorum.
Saygılar
Kebir


Gılman Kahyaoğlu Peremeci - ( 8/2/2008 )
Tiyatro sezonu açılmadan bir festival nedeniyle yazdığınız bu yazı; tiyatro sezonuna sanki bizleri hazırlar nitelik ve coşkuda size kendi adıma teşekkürlerimi sunuyorum

Bu Oyun Hakkındaki Görüşlerinizi Paylaşın !

İsim
Mail  (Yayınlanmayacak)
Yorum
Güvenlik Kodu= 393
Lütfen bu kodu yandaki kutuya yazınız
 

    Son Eklenen Yazılar     En Çok Okunan Güncel Yazılar
27 MART… UMUDUNU ARAYAN BİR GÜN (Ahmet Yapar)
YOKLAMA LİSTESİ (Skeç)
    Tüm Tiyatro Yazıları

    Bu Tarihte Yayınlanan Diğer Yazılar
    Bu yazının yayınlandığı tarihte gündemdeki diğer yazılar aşağıda listelenmiştir...

  • Bodrum'da Magic Life tatil köyü ve köy'de Yeşil Kabare (Üstün Akmen) - 8/26/2008
  • Konservatuar Sınavları Öncesi (Ali Çakır) - 8/26/2008
  • Uçurtmanın kuyruğu – GUTOK (İhsan Ata) - 8/26/2008
  • Şahane Düğün - Asuman Dabak Tiyatrosu (İsmail Can Törtop) - 8/19/2008
  • İki Yüzlü Felaket - 17 Ağustos Depremi'nin Anısına (Ali Erdoğan) - 8/16/2008
  • Ali Poyrazoğlu, Koçum Benim ile kentten kente gidiyor (Üstün Akmen) - 8/15/2008
  • Tiyatroda Akademinin Yeri (Ulaş Tuzak) - 8/15/2008
  • Anton Çehov'dan Tek Perdelik 9 Oyun (Anton Çehov) - 8/12/2008
  • İsa Karslı'dan Konservatuar Adaylarına Bilgiler (İsa Karslı) - 8/9/2008
  • Kamyon - Antalya Devlet Tiyatrosu (Ahmet Olcay) - 8/4/2008
  • Kibarlık Budalası – Tiyatro Kedi (İsmail Can Törtop) - 8/2/2008
  • İzmir Bulvar Oyuncuları Tiyatrosu (İzmir) - 8/1/2008
  • İki Arada Bi Derede Türk Tiyatrosu (Ulaş Tuzak) - 8/1/2008
  • Tiyatro Eğitiminin Derhal YÖK'den Ayrılması ile Başlayabiliriz (Adnan Tönel) - 7/29/2008
  • Suna Pekuysal Söyleşisi - Tiyatro dışında yaşamım yok ! (Okan Bayülgen) - 7/24/2008
  • Suna Pekuysal'ın Ardından.. (Suna Pekuysal) - 7/22/2008
  • Tiyatroculuk Oynamayın (Ulaş Tuzak) - 7/22/2008
  • Tiyatro ve İstismarcılık (İbrahim Kırbulut) - 7/22/2008
  • Tiyatromuzda Amatörlük ve Profesyonellik (Melih Anık) - 7/14/2008
  • Aspendos Opera ve Bale Festivali'nde Norma'yı izledim (Üstün Akmen) - 7/11/2008
  • Kurtar Beni - Sesli Öykü (Gılman Kahyaoğlu Peremeci) - 7/9/2008
  • AÇIK MESAJIM VAR GİTMESİ GEREKENLERE… VE ÜSTÜNE ALABİLENLERE….. (Cihat Faruk Sevindik) - 7/8/2008
  • KAFKAS TEBEŞİR DAİRESİ- Erzurum Devlet Tiyatrosu (Ahmet Olcay) - 7/6/2008
  • Kene Can Almaya Devam Ediyorkene… (Ali Erdoğan) - 7/1/2008
  • Tiyatro'da Yeni Bir Kapı (Ulaş Tuzak) - 7/1/2008
  • Türkiye' de Sanat Yapılır mı? (Mert Urdal) - 6/30/2008
  • Mehmet Baydur’un bozuk Türkiye'si : Kamyon (İhsan Ata) - 6/30/2008
  • Tiyatro… Tekst Arayanlar… Sirkçiler… (Kemal Oruç) - 6/25/2008
  • TARİHİN EN ÇARPICI DİLİYLE : SİYAH ÇORAPLILAR (İhsan Ata) - 6/24/2008
  • BEN TİYATROCUYUM…HADİ YA..! (Cihat Faruk Sevindik) - 6/24/2008
  • Nereye Gittin Sarı Kız..? (Hülya Karakaş) - 6/22/2008
  • Ordu’daki Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Festivali’nden izlenimler (Üstün Akmen) - 6/22/2008
  • PUSUDA-ÖÇ -Konya Devlet Tiyatrosu (Ahmet Olcay) - 6/22/2008
  • İki farklı çalışma: -Silinmiş Mesajlar- ve -Operation: Orfeo- (Üstün Akmen) - 6/22/2008
  • Cesaret Ana ve Çocukları - Brecht'ten Sorular ile Eleştiri Denemesi (Melih Anık) - 6/22/2008
  • Ardant’ın güzelliği tiyatro zevkini bastıramadı: Ölüm Hastalığı (Üstün Akmen) - 6/22/2008
  • 43 yıl sonra aynı tablo! … 7 köpek (İhsan Ata) - 6/22/2008
  • Eimuntas Nekrosius, İstanbul’dan bir kez daha geçti: Faust (Üstün Akmen) - 6/22/2008
  • Kız Tavlama Sanatı (Melih Anık) - 6/22/2008
  • Emekleyerek Mücadele (Cihat Faruk Sevindik) - 6/22/2008
  • 21. YÜZYILIN OYUN YAZARI (Rasim Aşın) - 6/22/2008


  • Tiyatro Kursu Başlıyor!
    19 Kasım'dan itibaren her SALI Kadıköy'de!
    Çalışanlara yönelik hobi sınıfı!



    Duyuru Panosu!



    Son Eklenen Tiyatro Oyunları

         Güncel Yazılar

    Yazar olmak ister misiniz?
    Yazar olarak tiyatrodunyasi.com ailesine katılmak, yazılarınızı yüzbinlerce tiyatroseverle paylaşmak isterseniz tiyatrodunyasi@tiyatrodunyasi.com adresine mail gönderebilirsiniz...

    Mail Listemize Üye Olun

         Güncel Haberler
    Tiyatro Maydanoz, Nazım’ın Kadınları ile Sahnede
    Tekin Deniz: Dümbüllü kavuğunu kimseye devretmedi

    Tiyatro Dünyası'nı takip Edin
     
     |  ..