Böğürtlenden Sirke Olur Mu: Sirke Tadında Böğürtlen Reçeli
Üstün Akmen
Bir varmış, bir yokmuş, Allah'ın kulu çokmuş. Evvel zaman içinde, kalbur saman içinde, deve tellâl iken, pire berber iken, ben on beş yaşında iken, anamın babamın beşiğini tıngır mıngır sallar iken, ülkelerden birindeki evli bir çift yaşanan siyasal ve toplumsal değişimlere tanık olarak ölümle şakalaşırlarmış. Adam, kendini değiştirmeyi akıl edemez, ama dünyanın düzenini baskılar altında değiştirmeye çalışırmış.
Bu masalın yazarına göre, kahramanlarımız için hayat tıpkı sirke tadında böğürtlen reçeli gibiymiş. Neden böğürtlen tadında sirke gibi değilmiş de, sirke tadında böğürtlen reçeli gibiymiş bilemem, ama ömür denilen şey yüzde elli tatlı, yüzde elli ekşimtırak bir şeymiş.
A.KADİR BOZKURT YAZMIŞ
A.Kadir Bozkurt (1962), bu konuyu tiyatro oyunu olarak işlemiş, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları (İBBŞT) da 2013-2014 repertuvarına katmış. Yönetmen ve usta dramaturg A. Zuhal Ergen “Sirke Tadında Böğürtlen Reçeli” başlıklı teksti almış, sahneye uyarlamış. Ayşen Aktengiz Bayraşlı kostüm ve sahne tasarımı yapmış, Özge Midilli dans figürleri yaratmış, Murat İşçi ışık düzeneğini sağlamış, Erhan Aşar üstat (tamamı kötü olan) efektleri kayda almış. Karakterleri, ikili tablolarında gözlerinin dile getiremediklerini sesleriyle ele alarak; sözcük kullanımlarına, tonlamalara hassasiyetle dikkat ederek; gövdelerinin yapaylıklarla ve gerilimlerle olan savaşımını oyun boyunca kazanarak İBBŞT’nin iki değerli oyuncusu Bensu Orhunöz ile Mert Tanık canlandırmış.
Oyunda…
Gelin, bu kere “Sirke Tadında Böğürtlen Reçeli”nin eleştirisini yapmayayım, sizler için yararlı tariflerde bulunayım!
SİRKE NASIL YAPILIR
Efendim malûmunuzdur sirke, başta üzüm olmak üzere bütün meyvelerden mayalanma ile elde edilen bir üründür. İyi bir sirke yapımı için, sirke yapımında kullanılacak meyveler yıkanır; Elma, armut gibi sert meyveler kullanılacaksa iyice parçalanır; üzüm gibi meyveler olduğu gibi kullanılır. Hazırlanan meyveler fıçılara ya da cam kaplara konulur, üzerine su ilave edilir; kabın ağzı sıkıca kapatılır, ılık ortamda bir hafta bekletilir; daha sonra süzgeçten geçirilir. Böylece meyve şırası elde edilir. Şıra ağzı kapalı kaplara konulur.1 -1,5 ay kadar bekletilir. Oluştuğundan emin olduğumuz sirke dinlendirilmeye bırakılır. (Dinlendirmenin amacı sirkenin içinde bulunan bulanıklığa neden olan maddelerin dibe çökmesini sağlamak ve böylece berrak sirke elde etmektir). Dinlendirilen ve berraklaştırılan sirke bez torbalardan süzülür, şişelere doldurulur ve ağzı kapatılır. Kabın içine hava girmemelidir aksi halde sirke bulanır, ekşiliği azalır, tadı bozulur.
BÖĞÜRTLEN REÇELİNİN KIVAMI
Şimdi de gelelim böğürtlen reçeli yapımına.
Böğürtlenleri zedelenmesin diye sadece bir kere yıkayıp süzülmesi için kenara alın. Daha sonra geniş bir tencere içersine bir kat böğürtlen bir kat şeker dizin. Bu şekilde bir gece bekletin. Ertesi gün böğürtlenlerin sulanmış olduğunu göreceksiniz. Şayet fazla sulanmamış ise bir çay bardağı kadar su katabilirsiniz. Daha sonra orta ateşte pişirmeye başlayın, bu arada yavaş yavaş üzerinde oluşan köpükleri de almayı ihmal etmeyin. Reçelinizi sürekli karıştırmayın ve mutlaka tahta kaşık kullanın. Aksi halde şekerlenmesine sebep olursunuz. Ara sıra kıvamını kontrol edin. 15-20 dakika içerisinde reçelin kıvamı olmaya başlayacaktır. Kontrol etmek için bir çay tabağına bir miktar reçel koyun ve buzlukta soğumasını bekleyin, daha sonra parmağınızla ortasından bir çizik yapın, reçel yavaş yavaş birleşiyorsa kıvamı olmuş demektir. Arkasından hemen limon tuzunu atın ve 1-2 taşım kaynatıp altını kapatın. Sıcakken kavanozlara yerleştirin.
Yazar olmak ister misiniz?
Yazar olarak tiyatrodunyasi.com ailesine katılmak, yazılarınızı yüzbinlerce tiyatroseverle paylaşmak isterseniz tiyatrodunyasi@tiyatrodunyasi.com adresine mail gönderebilirsiniz...