Tiyatroda rolünüzün size gerektirdiği o iç ruhu dışa yansıtabilmeniz için bedensel hareketler çok önemlidir. İnsanlar, bitkiler, hayvanlar kısaca doğanın kendisi sürekli bir hareket halindedir. Çünkü hepsinin içinde bir enerji vardır. Dans da bu hareketlerden ortaya çıkmıştır. Ve dansın içinde his vardır.
Ted Andrews’in kitabında okumuştum Bedenin Okült Anlamlarını…
Baş: Yüce bilinç; cennet yeri Gözler: Görüş, görülmeyeni görme kabiliyeti, ruh pencereleri. Ağız: Konuşma gücü, yaratıcı kelime, yaratıcılık ve yıkım. Kemikler: Destek sistemi, everenin yapısı, yaşamın tohumları yeniden diriliş. Cilt: Koruma ve yüksek duyu sistemi, yeniden doğuş. Kollar: Yaşam deneyimlerini kucaklama ve tutma yeteneği, aktivite. Eller: Dokunma, okşama ve yaşam tecrübeleriyle uğraşma aracımız, verme ve alma. Bacaklar: İlerleme ve evrimleşme yeteneğimiz, kişinin kendini kaldırma ve yükseltmesi. Ayaklar: Harekette destek ve diklik. Kalp: Ruhun mevkii, sevgi ve tedavinin merkezi, güneş. Göğüsler: Beslenme, annelik. Akciğerler: Hayatı tecrübe etme, zevk alma yeteneği, özgürlük. Mide: Deneyimlerin ve fikirlerin asimilasyonu. Cinsel organlar: Yaratıcı yaşam kuvveti, yaşamın sürekliliği, kozmik ve kutsal güçler. Kalçalar-Baldırlar: Dengelenme, cinsellik, güç.
Tiyatro eğitimi alanlar ve tiyatrocular daha da iyi anlayacaklardır beni. İyi bir oyuncu olmanın yolu doğayı çok çok iyi gözlemlemekten geçer. Yani yanınızdan bir kedi geçtiğinde umursamazlık etmeyin iyice hareketlerini kontrol edin. Bazı çiçeklerin akşama doğru yapraklarının yavaş bir hareketle kapandığını göreceksiniz ve günün ilk ışıklarıyla birlikte yine yavaşça açıldığını…
Lambada dansını bilirsiniz. Çıkış öyküsü hayli ilginç. Afrika’dan İngiltere ve Amerika’ya getirilen kölelerin ayak bileklerindeki prangaların sıkı olması ve bileklerini ağrıtmasından dolayı bu acıyı hafifletmek amacıyla yavaş figürlerle sağa ve sola doğru küçük hareketler yaparlar ve özgürlüğe kavuştuktan sonra da gerek iç ruhlarında ve bedenlerinde oluşan bu figürleri eğlence ortamlarında yansıtmaya başlarlar.
Alevi-Bektaşi semahlarındaki figürler özünü turnalardan almıştır. Turnaların ayak ve baş hareketlerini semahlarda görebilirsiniz. Ve yine Mevlevi semahında ki dönüş figürü dünyanın hareketini yansıtmaktadır. Bunu birçok kişi bilir zaten. Daha da eskiye gidersek eğer Şamanların dansında doğayı ve insanı bulabilirsiniz.
Son olarak da hamsi balıklarının hareketlerini Karadeniz bölgesine ait popüler oyun haline gelmiş kolbastıda görebilirsiniz.
Daha önceki yazımda da belirttiğim gibi sanat doğanın içinde önemli olan bunu algılayıp uygulayabilmek.
O yüzdendir ki tiyatro için; Müzik ve edebiyat kadar dans da çok önemli.
Yazar olmak ister misiniz?
Yazar olarak tiyatrodunyasi.com ailesine katılmak, yazılarınızı yüzbinlerce tiyatroseverle paylaşmak isterseniz tiyatrodunyasi@tiyatrodunyasi.com adresine mail gönderebilirsiniz...