| Tiyatro Kursu  | Şirket Tiyatrosu
Tiyatro Dünyası
Tiyatro Dünyası Bu Sahnede...
 
Ana Sayfa  |  Hakkımızda  |  Yazılar  |  Haberler  |  Yazarlar  |  Tiyatro Oyunları  |  Tiyatro Grupları  |  Sanatçılar  |  Kaynak  |  Duyuru Panosu  |
Sezonun Galibi; Gençler
Rengin Uz




Bir sezonu daha geride bıraktık. Tek tük oyunlar sürse hatta yeni perde açanlar olsa da, tiyatro mevsimine ekim ayına kadar veda ettik. Şöyle bir dönüp arkama baktığımda, o tiyatro benim bu tiyatro senin koşturup duran birisi olarak, 2008-2009 sezonundan geriye ne kaldı dediğimde, bu sezonu özellikle ‘Genç tiyatrocuların zafer yılı’ ilan etmek istiyorum. Çok iyi kaliteli işlere imza attılar, çok başarılı oyunculuklarla beynimize kazındılar. Hiç biri ödül almak için çıkmadı yola ama bazıları ödül kazandı, bazıları sadece aday olarak kaldı. Onların hepsi benim gözümde bu sezonun ‘Ödüllüleri’. En büyük ödülü ise içten alkışları ile seyirciden aldılar.

Bizim durumumuz farklı. Herhangi bir seyirci gibi, ‘Hadi bu hafta sonu bir oyuna gidelim…’ gibisinden takılmıyoruz Tiyatro’ya. İşin tiyatro olunca, bir de üstüne üstlük seçici kurul üyeliği gibi bir sorumluluk üstlenmişsen koşturman gerek, bir tiyatrodan diğerine. 2008- 2009 tiyatro sezonu, kriz falan dinlemedi tam bir tiyatro patlaması yaşandı ‘Tiyatro Öldü’ diyenlere inat! Yerleşik bir salona sahip olmayan özel tiyatrolar da dolaştı durdu Avrupa ile Asya yakası arasında. Bizler, tiyatro eleştirmeleri de onların peşinden. Galayı kaçırdım mı bir kez işim zordu, bazen bir ay beklemem gerekti aynı oyunu yakalayabilmek için. Bazen de haftada üç dört oyun seyrettiğim oldu. Avrupa yakasında oturan birisi olarak, Kadıköy, Üsküdar, hatta Bakırköy’e diyeceğim yoktu da Ümraniye Sahnesi zorladı açıkçası. Neyse ki matineler yetişti imdadıma.

Yoğun geçen 2008-2009 sezonunda özellikle, tiyatroya farklı bir soluk getiren gençlerin oyunculuklarından çok etkilendim. Başarılı olanlar, sadece oyuncular değildi tabii, genç yazarlar, yönetmenler, çevirmenler, dramaturglar, proje asistanları, yaratıcı kadrolar...Hepsi bütünün ayrılmaz parçaları. Hepsini bir yazıya sığdırmak çok uzun olacağından ben oyunculara değinmek istiyorum.Tiyatro anlayışı değişince, yeni biçimler ve diller arayan, çağdaş tiyatroyu izleyen, cesur politik deneysel oyunlar yapan gençler artık tiyatroda daha fazla söz sahibi olmaya başladılar. Yurt içinde veya dışında, Tiyatro dalında hepsi iyi eğitim almış, kendi dünya görüşlerini, birikimlerini tiyatro sahnesine taşıyan çocuklar bunlar. Pırıl pırıl gençlerden söz ediyorum. İçlerinde daha deneyimli olanlar da var, yeni yeni kendini gösterenler de.

Genç oyuncuların başarısına en canlı örnek olarak DOT’un,Dolbilsarda projesini vermek istiyorum. İngiliz yazar Mark Ravenhill’in, 17 kısa oyundan oluşan ‘Vur/Yağmala/Yeniden’ adlı, savaşın birey üzerindeki etkisini tartışan epik oyunlarda rol alan, Cemil Büyükdöğerli, Hakan Meriçliler, Ezgi Mola, Gonca Vuslateri, Ayçe Abana Şebnem Bozoklu, Melike Güner, Mert Öner, Pınar Töre, Tuğrul Tülek, Veda Yurtsever İpek, Cem Özeren, Gizem Erdem, Enis Arıkan, Öykü Başar, İbrahim Selim, Çağ Çalışkur, Devrim Nas, Serkan Altunorak, Alper Kul, Rıza Kocaoğlu, Mine Tugay, Mürüvvet Kurt… (Son iki gösteriyi henüz seyredemedim) Bu kadroyu bir araya getiren, onları böylesine iyi motive eden yönetmen Murat Daltaban’ı kutlamak gerek öncelikle. Bu genç oyuncular bana göre sezonun, savaş, barış, suç, çeza üzerine en çarpıcı projesinde, bazen birkaç dakikalık rollerde bir iki replikle de olsa çok önemli şeyler söylediler. Hepsi ayrı ayrı ödülü hak etti. Aralarında popüler dizilerde oynayan ve gerçekten başarılı olanlar vardı ama bu gençlerin gerçek yüzünü ve yeteneklerinin boyutunu görmek için onları mutlaka, ait oldukları yerde sahnede seyretmek gerekti. Uluslararası Tiyatro Eleştirmenleri Birliği (IATC)’nin Türkiye Merkezince verilen geleneksel ’Yılın Yapımı’ ödülü DOT’un oldu. Bu başarıda, Hatice Aslan ve İpek Bilgin’in önemli payını da unutmadım ama konumuz genç oyuncular her daim genç ve başarılı kalanlar değil… Vur/ Yağmala / Yeniden projesinin ‘Tanrıların Şafağı’ oyununda nefesleri kesen Mine Tugay’ı aynı topluluğun ‘Karatavuk’ oyununda son dönemin en parlak kadın oyuncularından biri olarak ayakta alkışladım.

Uluslararası Eleştirmenler Birliği’nin ‘Genç Yetenek’, ödülünü, Kenter Tiyatrosu’nda özellikle Kumarbazın Seçimi ve 39 Basamak Oyunları’ndaki başarılı oyunculuğu ile hatırladığım bu sezon da Tiyatro Krek’teki Berkun Oya’nın‘ Bayrak’ oyunundaki performansı için Okan Yalabık’a verdik. Söz Kenter Tiyatrosu’ndan açılmışken, Yıldız Kenter’in Türkçeye uyarlayıp sahneye koyduğu Victoria oyununda Defne Halman’a eşlik eden Engin Hepileri de çıtayı devamlı yükseltenlerden. Amerika’dan diplomalı Canan Ergüder ise ‘Bayrak’ oyununun güzel sürprizi oldu benim için.

Çok severek izlediğim, Polonya asıllı Andrzej Saramonowicz’in ‘Testosteron’ oyununda, Oyun Atölyesi’nin genç kadrosu, Fırat Tanış, Emre Karayel, Mert Fırat,Timur Acar, İnan Ulaş Torun, Tuna Kırlı ve ağabeyleri sayılan Metin Coşkun muhteşem bir takım oyunculuğu sergilediler. Onları birbirinden ayırmadık ve Sadri Alışık Oyunculuk Ödülleri’nde oy birliği ve gönül rahatlığı ile ‘Jüri Özel Ödülü’ nü Testosteron oyuncu kadrosuna verdik.

Bertolt Brecht’in savaş ve insan ilişkisi üzerine yazılmış çağdaş masalı ‘Cesaret Ana ve Çocukları’nda deneyimli oyuncu Tilbe Saran’a eşlik eden genç kadro çok etkileyiciydi. Özellikle hayran kaldığım, Cesaret Ana’nın dilsiz kızını oynayan Öyküm Elif Erdoğan eğer Işıl Kasapoğlu Semaver Kumpanya adına ödülleri reddetmeseydi, Yardımcı rolde kadın oyuncu dalında ödülleri toplardı diye düşünüyorum. Ahmet Kaynak, Burcu Doğan, Sarp Aydınoğlu, Tansu Biçer…Hepsini yeniden kutlamak istiyorum.

Bu sezon ödüle doymayan Rahat Yaşamaya Övgü ve Tiyatro Pera’nın Genel Sanat Yönetmeni, oyunu Bertolt Brecht’ten uyarlayan ve sahneye koyan Nesrin Kazankaya’nın öğrencileri, Başak Meşe, Erdinç Anaz, Volkan Aktan, Zeynep Özen ve Linda Çandır’ı artık başarı grafiklerini düşürmeye hakları yok diye düşünüyorum. Bu yılın mutlaka izlenmesi gereken oyunlarından biri olan, Hristo Boytchev’den Murat Karasu’nun sahneye koyduğu Albay Kuş’u, Ali Kil, Deniz Özmen, Aşkın Şenol, Ayça Aykut, Sarp Akkaya, Ferit Kaya ve Fatih Koyunoğlu’dan oluşan genç kadro kuş gibi uçurdu gerçekten.

Üç sezon önce perdesini açan, tiyatroya aynı bakış açısı ile bakan sıkı dostların kurduğu İstanbul Halk Tiyatrosu’su ve Sinan Tuzcu’nun Sürmanşet’i…Ve öne çıkan oyuncuları, Dolunay Soysert, Beste Bereket ve Ceyda Düvenci. Garajİstanbul’da, İstanbul’da bir Dava ve Histanbul’da rol alan, iyi oyunculuğuna güzel sesini de katan Roza Erdem. Tiyatro Öteki Hayatlar’da genç bir oyun yazarı H.Can Utku’nun aynı zamanda yönetmenliğini de üstlendiği ‘Elim Sende oyununda, Sevi Orakoğlu ve Didem Çimen’i, iç içe geçmiş bir anne kız öyküsünde dönüşümlü olarak anne ve kız olarak izlemek çok zevkliydi. Akbank Sanat Tiyatrosu’nda sahnelenen Jose Rivera’nın ‘Salvador Dali Göndermeleri İçimi Isıtıyor’ oyununda, Mehmet Ergen yönetimindeki genç kadro, Evren Kardeş, Mehmet Ali Nuroğlu, Aybanu Aykut Gürses (Ben Kedi rolünde Merve Engin’i izledim) ve Deniz Celiloğlu’na da alkışlar….Ufuk Özkan ve Mehtap Bayrı, Asuman Dabak Tiyatrosu’nda sahnelenen ‘Şahane Düğün’ün iki sempatik, enerji dolu genç oyuncuydu.

Ödenekli Tiyatrolarda durum farklı. Orada oyuncular, hele ki gençler, oyunlarını, rollerini seçmekte özgür değiller. O sezon hangi oyunun distribüsyonunda yer alıyorlarsa o oyunda görev yapmak zorundalar. Bu yüzden onları Özel Tiyatro yapan arkadaşları kadar şanslı görmüyorum. Evet ekonomik anlamda belki kendilerini güvenceye almışlar ama bürokrasinin çarkları arasında oyuncu olarak uçmaları, heyecan duymaları, yeteneklerini geliştirmeleri kolay değil. Üstelik oyunculuk dışında uğraşacakları çok önemli konular var! Sanatlarını mı icra etsinler yoksa hangi sanat yönetmeni gönderilenin yerine hangi gerekçe ile geldi sonra hiçbir gerekçe gösterilmeden kısa sürede neden görevinden alındı ve bir başkası atandı…Bu sorulara yanıt mı arasınlar! Üstelik cevabı bulana kadar dengeler yine değişiveriyor! Baksanıza sezona Orhan Alkaya ile giren Şehir Tiyatroları, yoluna Ayşenil Şamlıoğlu ile devam ediyor…Şimdilik demek gerekli herhalde!

Taşların yerine oturduğu istisnalar her zaman oluyor. İşte onlardan bazıları; Şehir Tiyatroları’nda ‘Kantocu’ adlı müzikalde ilk seyrettiğim yıldan bu yana başarı grafiğini sürekli yükselten, bu sezon ‘Leonce ile Lena’ ve sezon sonunda sahnelenen ‘Cabaret’ oyunundaki sunucu Emcee rolü ile sahne için yaratıldığını bir kez daha kanıtlayan Mert Turak. Mert’in beni hiçbir zaman yanıltmayacağından artık o kadar eminim ki. Yine aynı oyunda, Fraulein Kost olarak sivrilen Işıl Zeynep Tangör ve Leonce ile Lena’ nın Prenses Lena’sı Özge Özder’ ile Başkan’ı Eraslan Sağlam’ın isimlerini de anmak istiyorum. Şehir Tiyatrosu’nun genç kuşak oyuncuları arasında sonuna kadar oyunculuğuna güvendiklerimden birisi de Arda Aydın. Bu sezon, çok farklı iki oyundaki, çok farklı rolleri - Tekrar Çal Sam ve İstanbul Efendisi – yine yüksek bir performansla oynadı. Ve ne kadar yazık ki başrol oynayan, oyunları sürükleyen Mert Turak ve Arda Aydın hala vasıfsız işçi statüsünde sahneye çıkıyorlar!

Şehir Tiyatroları’nın yüz akı oyunu, bu yılın en iyilerinden Ilan Hatsor’dan,Taner Barlas’ın yönettiği ‘Maskeliler’ de küçük kardeş Halit rolündeki Serdar Orçin’, bizde (Sadri Alışık Ödülleri) seçici kurul üyelerini muhteşem sağduyulu oyunculuğu ile yeterince ikna edememiş olmalı ki ödülü kıl payı kaçırdı. Neyse ki Afife Ödülleri’nde ‘En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu’ ödülünü kazandı, yoksa çok üzülecektim.

Bursa Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu’nun sahnelediği A. Turan Oflazoğlu’nun ‘Deli İbrahim’ oyununda genç yaşlarına rağmen büyük oyunlar çıkartan Altuğ Görgü (Deli İbrahim) ve Nihal Türksever’e de (Kösem Sultan) sevgilerimi gönderiyorum.

Dedim ya bu sezon oyun patlaması yaşandı ve gençler ön saflardaydı. Çok sayıda oyun seyrettim ama az da olsa yetişemediklerim, kaçırdıklarım da oldu. Şimdi hazır tiyatro mevsimi hız kesmişken bizler de biraz soluk alalım. Alalım ki, 2009- 2010 sezonunun maratonuna hazır olalım. Önümüzdeki yıl daha da zorlu ve hareketli geçeceğe benziyor. Düşünsenize, Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali, İstanbul’un Avrupa kültür başkenti olacağı 2010’a denk geliyor. Heyecanlı bir maraton olacak!

Güzel şeyler yaşacağımız umuduyla güzel bir yaz tatili diliyorum. Yepyeni projelerde buluşmak üzere…

Rengin Uz

Yazarın Tüm Yazıları


Paylaş      
Yorumlar

Yeşim GÜNDOĞDU - ( 6/8/2009 )
Rengin hanım, öncelikle yazılarınızı beğenerek okuduğumu belirtmek isterim.

Bu yazınızda geçen VASIFSIZ İŞÇİ ibaresi dikkatimi çekti.Bu oyuncular kadrolu oyuncu değil anlamına mı geliyor, eğer öyle ise çok şaşırdım. özellikle Oynadığı oyunları adeta sırtlayan MERT TURAK ’ın VASIFSIZLIK gibi bir tabire konu olması içler acısı.


emre ozan - ( 6/10/2009 )

Rengin hanimin yazilarini devamli okuyorum..objektif oldugunu da dusunuyorum lakin bu yazinin cok buyuk bir eksigi var..basit bir ev kazasi oyununun ve bu yilki tum odulleri alan gunay karacaoglunun unutulmasi beni cok sasirtti..oyunu izlememis olmasini bir kaza olarak yorumluyorum..izlememis olsada hic mi duymadi diye merak da etmiyor degilim..oyunu 3 kez bayilarak izlemis bir tiyatro izleyicisi olarak muhsin ertugrul - sadri alisik - afifejale en iyi kadin komedi odullerini alan GUNAY KARACAOGLU nun da sezon sonu degerlendirmesinde yer almasi gerekirdi..umarim bu yazdigimi okursunuz sayin rengin hanim..sevgiler..


rengin uz - ( 6/11/2009 )
Emre Bey merhaba
Yazılarımı okuduğunuza memnun oldum ama biraz insafsız davranmışsınız. Oyunu izlemediğime
karar vermişsiniz bir de üstelik ’Hiç mi duymadı..’ diye merak etmişsiniz. Merakınızı gidereyim. Sizin de söylediğiniz gibi Sadri Alısık Tiyatro Ödülleri’nde komedi dalında ’En İyi Kadın Oyuncu’ ödülünü Basit Bir Ev Kazası’nda muhteşem bir performans çıkaran Günay Karacoğlu’na veren seçiçi kurul üyelerinin arasında ben de vardım. Oyunu tabii ki izledim ve Günay Karacaoğlu’nu da çok beğendim. Sezon değerlendirmesinde, sizi haklı olarak çok etkileyen Günay Karacaoğlu’nun adını göremeyince hayal kırıklığına uğramışsnız, haklısınız onu da anmam gerekirdi. Demek ki dalgınlığıma gelmiş. Tiyatroyla yakından ilgilenmeniz, sevdiğiniz oyunculara sahip çıkmanız çok güzel ama yine de bu kadar da peşin hükümlü olmayın...
selamlar....







Rengin Uz - ( 6/12/2009 )
Yeşim Hanım merhaba, tesekkür ederim. Kusura bakmayın hemen yanıt veremedim. Evet çok haklısınız, ’Vasıfsız’ sıfatı ’sanatçı’ sozcüğünün yanına hiç yakışmıyor. Geçen yıl, uzun süredir sanatçı kadrosuna alınmayı bekleyen Şehir Tiyatrosu’nda yevmiyeli çalışan deneyimli oyuncular ve gençler sanatçı kadrosu yerine Belediye’nin işçi kadrosuna alındılar. Bu tabii ki onların sanatını küçülten bir sıfat değil ama, konservatuarlarda okumuş, bu işin en iyi şekilde eğitimini almış tiyatro oyuncuları için onur kırıcı bir davranış. Sadece örneğini verdiğim Mert Turak ve Arda Aydın değil birçok değerli oyuncu da şu anda bu kadroda. umalım ve diyelim ki Şehir Tiyatroları en kısa zamanda kuruma ait özel bir statüye ve kendi yasasına kavuşur.
Selam ve sevgiler...




Bu Oyun Hakkındaki Görüşlerinizi Paylaşın !

İsim
Mail  (Yayınlanmayacak)
Yorum
Güvenlik Kodu= 431
Lütfen bu kodu yandaki kutuya yazınız
 

    Son Eklenen Yazılar     En Çok Okunan Güncel Yazılar
27 MART… UMUDUNU ARAYAN BİR GÜN (Ahmet Yapar)
YOKLAMA LİSTESİ (Skeç)
    Tüm Tiyatro Yazıları

    Bu Tarihte Yayınlanan Diğer Yazılar
    Bu yazının yayınlandığı tarihte gündemdeki diğer yazılar aşağıda listelenmiştir...

  • Sayın Ayşe Nil Şamlıoğlu'na Açık Mektup (Melih Anık) - 6/11/2009
  • Özür Diliyorum Gazanfer Bey... (Pınar Çekirge) - 6/11/2009
  • İzmir Seyircisi tiyatroya duyarlımı? (Hüseyin Erdoğan) - 6/11/2009
  • 7. GSM Amatör Tiyatro Festivali 8. ve 9. Günü İzlenimleri (Savaş Aykılıç) - 6/11/2009
  • E.S.E.K'in Hasan Hakan Bilgin'i... (Yurdagül Yurtseven) - 6/10/2009
  • Annamaria Pompei'nin Resmini Yapacak mı? (Üstün Akmen) - 6/10/2009
  • 7. GSM Amatör Tiyatro Festivali 6. ve 7. Günü İzlenimleri (Savaş Aykılıç) - 6/10/2009
  • Ayşe Nil Şamlıoğlu Söyleşisi (İsmail Can Törtop) - 6/9/2009
  • Zihinsel Engelli çocuklar bize sesleniyor! (Öney Olcaytu) - 6/8/2009
  • Bu Çarşı Başka Çarşı (Yurdagül Yurtseven) - 6/8/2009
  • Sezonun Galibi; Gençler (Rengin Uz) - 6/7/2009
  • 7. GSM Amatör Tiyatro Festivali 5. Günü İzlenimleri (Savaş Aykılıç) - 6/7/2009
  • Konya'da Önemli Bir Tiyatro Buluşması (Tuncer Cücenoğlu) - 6/7/2009
  • 7. GSM Amatör Tiyatro Festivali 4. Gün İzlenimleri ve Sayın Ali Poyrazoğlu'ndan Özür Diliyorum (Savaş Aykılıç) - 6/6/2009
  • Bir Sempozyum Üzerine -Tatsız- Düşünceler, -Tatlı- Düşler... (Melih Anık) - 6/4/2009
  • 7. GSM Amatör Tiyatro Festivali 3. Günü İzlenimleri (Savaş Aykılıç) - 6/4/2009
  • 7. GSM Amatör Tiyatro Festivali 2. Günü İzlenimleri (Savaş Aykılıç) - 6/4/2009
  • Haldun Dormen: Hiç nefes almadan çalışmışım... (Pınar Çekirge) - 6/4/2009
  • Yarılma sürüyor… (Orhan Aydın) - 6/4/2009
  • İBB Şehir Tiyatroları'nda -Güle Güle…Hoş Geldin….- Atama… Görevden Alma…. / Tiyatronun Yönetimi (Melih Anık) - 6/3/2009
  • Tiyatroda Dans (Yurdagül Yurtseven) - 6/3/2009
  • GSM 7. Amatör Tiyatro Festivali İzlenimleri (Savaş Aykılıç) - 6/2/2009
  • Dün akşam YDÜ’de tarih yazıldı (Hasan Hastürer) - 6/2/2009
  • Alacakaranlık Kuşağı ve Özerk Tiyatro (Nedim Saban) - 6/2/2009
  • Orhan Alkaya'nın Genel Sanat Yönetmenliği Görevinden Alındıktan Sonra Yaptığı Basın Toplantısı (İsmail Can Törtop) - 6/1/2009
  • Yaban: İnsan Olmayan İnsan (Aliye Ummanel) - 5/31/2009
  • Çok Orijinal Bir Oyun-Bursa Devlet Tiyatrosu (Ahmet Olcay) - 5/31/2009
  • Yaşanılanların Tortusu Kalır Geriye (Fatma Babuşçu) - 5/31/2009
  • Çocuklar Yaşadıklarını Öğrenirler (Yurdagül Yurtseven) - 5/31/2009
  • İstanbul'a Taşınan AST'a Hoşgeldin ve Başarılar... (Savaş Aykılıç) - 5/30/2009
  • Kontes Almaviva ve Eva Duarte Peron Figaro'nun Düğünü'nde karşılaşırsa (Pınar Çekirge) - 5/29/2009
  • Sarım Saklı… Burada! (Yurdagül Yurtseven) - 5/29/2009
  • Bir İzmir Aşığı Olarak Manisa'yı Kıskanıyor(D)um (Uğur İpek) - 5/29/2009
  • 25. Genç Günler’in Ardından Kısa Kısa... (Ayşe Müge Gerdan) - 5/27/2009
  • Savaş Aykılıç ile Bir İlköğretim Öğrencisinin Röportajı (Savaş Aykılıç) - 5/27/2009
  • Game Over (Eser Ali) - 5/27/2009
  • Teşekkürler (!) 2010 İstanbul (Öney Olcaytu) - 5/27/2009
  • Mustafa Kemal'ler Asla Seyirci Kalamaz (Tuncer Cücenoğlu) - 5/26/2009
  • -Marka- Çerçeveye Pencere Camı…. Tiyatromuzun Halleri… (Kusura bakmayın!) (Melih Anık) - 5/25/2009
  • 10. Uluslararası Karadeniz Tiyatro Festivali (Fatma Babuşçu) - 5/24/2009
  • Dans ve Vücut Eğitiminde Çağdaş Keşifler (İlkay Sevgi) - 5/24/2009


  • Tiyatro Kursu Başlıyor!
    19 Kasım'dan itibaren her SALI Kadıköy'de!
    Çalışanlara yönelik hobi sınıfı!



    Duyuru Panosu!



    Son Eklenen Tiyatro Oyunları

         Güncel Yazılar

    Yazar olmak ister misiniz?
    Yazar olarak tiyatrodunyasi.com ailesine katılmak, yazılarınızı yüzbinlerce tiyatroseverle paylaşmak isterseniz tiyatrodunyasi@tiyatrodunyasi.com adresine mail gönderebilirsiniz...

    Mail Listemize Üye Olun

         Güncel Haberler
    Tiyatro Maydanoz, Nazım’ın Kadınları ile Sahnede
    Tekin Deniz: Dümbüllü kavuğunu kimseye devretmedi

    Tiyatro Dünyası'nı takip Edin
     
     |  ..