1978 Dünya Kupası öncesi Arjantin’de siyasi olayların yaşandığı bir dönemdir. Cesar Luis Menotti ise Arjantin futbol takımının başındadır. Ve o dönem cuntaya karşı olduğu için adı Solcu Menotti olarak anılmış ve “sol kökenli kulüpler daha teknik, sağcılar ise fiziğe dayalı oynar” açıklamasıyla belki de siyaseti futbola karıştırmış ilk spor adamıdır. Boca Juniors, River Plate ve Barcelona olmak üzere 14 takım çalıştırmış, şu sıralar Meksika’da Tecos dell’Universita Guadalajara’nın başındadır.
İtalya’da Lazio’nun taraftarlarının sağcı tutum sergilemeleri karşısında, Roma’lı taraftarların Che’nin posterleri eşliğinde Cıao Bella’yı hep bir ağızdan söylemeleri haberlere ve tv programlarına konu olmuştur.
Halkın, sanatçıların uğrak yeri, balık pazarıyla ünlü, dershanelerin çok olduğu, öğrencilerin kalabalıklaştırdığı, Beşiktaş Kültür Merkez’li entelektüel havasının yanında, siyah-beyaz, nostaljik bir semttir Beşiktaş.
Beşiktaş taraftarları için özel bir anlamı vardır bu tarihi semtin.
İdeolojik düşüncenin futbolun içinde yer alması doğrumudur bilinmez fakat Beşiktaş Çarşı grubu Türkiye’deki en ilginç, sosyal, duyarlı, entelektüel, takdire şayan örgütsel taraftar gruplarının başında gelir.
1980 yılında Fenerbahçe-Beşiktaş maçında kupayı alan Fenerbahçeli futbolcular dönemin Cumhurbaşkanı Kenan Evren’in elini öperlerken Beşiktaşlı futbolcuların sadece tokalaşmakla kalmaları ve gelecekte böyle bir taraftar grubunun oluşmasına örnek bir hatırlatmadır.
“Çarşı Kansızlığa Karşı” pankartıyla 18 Nisan 2007 tarihinde kuruluşunun 25.yılını kutlamaları nedeniyle Kızılay’a topluca kan bağışında bulunmaları…
“Çarşı Nazizme Karşı” pankartıyla 150'ye yakın Beşiktaş Berlin Çarşı Grubu üyesinin Almanya'nın Ludwigshafen kentinde 9 Türk'ün yangında yaşamını yitirdiği binanın önünde toplanarak saygı duruşunda bulunmaları…
24 Ocak 2008 tarihinde “Çarşı Faili Meçhule Karşı” yazılı pankartla Uğur Mumcu’yu ölümünün 15.yıl dönümünde anmaları…
“Çarşı ÖSS’ye Karşı” protestosuyla sınav sistemine karşı çıkmaları…
“Çarşı Tiyatro Yıkımına da Karşı” pankartıyla da sanatın yanında olmaları…
“Bırakın Hasan Keyfine Baksın, Hasankeyf Sular Altında Kalmasın” pankartıyla tarihi kültürel eserlerin korunmasını istemeleri…
“Kalbimizdesin unutulmayacaksın” sloganıyla fanatik Trabzonsporlu Kazım Koyuncu’yu mezarı başında anmaları,
Barcelonalı futbolcu Senegalli Samuel Eto'nun ırkçı faşizan tezahürata maruz kalmasıyla “Hepimiz Eto’yuz” pankartıyla ırkçılığa karşı gelmeleri…
1 Mayıs 2009’da Taksim meydanında “Halkın Takımı, Terk etmedi sevdan beni” sloganıyla işçi bayramını kutlayarak, işçilerin yanında olmaları…
Beşiktaş şampiyonluğun ardından İspanya’nın güneyindeki Endülüs bölgesinde 24 Temmuz-2 Ağustos tarihleri arasında düzenlenecek olan Barış Kupası turnuvasına davet edildi. Bu turnuvaya bağlı olarak Çarşı grubundan yine anlamlı ve ilginç sloganlar çıkacak gibi…
Sporun kardeşlik yönünü de bu şekilde ilginç protestolarıyla da dile getiren Beşiktaş Çarşı Grubu kısaca,
Yazar olmak ister misiniz?
Yazar olarak tiyatrodunyasi.com ailesine katılmak, yazılarınızı yüzbinlerce tiyatroseverle paylaşmak isterseniz tiyatrodunyasi@tiyatrodunyasi.com adresine mail gönderebilirsiniz...