Zihinsel Engelli çocuklar bize sesleniyor!
Öney Olcaytu
Özel Eğitim Danışmanı ve Tiyatro Eleştirmeni Yaşam KAYA’ nın yönetiminde 2. yılını dolduran “Zihinsel engelli çocuklara tiyatro eğitimi” projesi; bu yıl içerisinde hazırlanan “Şahane Bir Komedi” adlı oyun ile 6 Haziran Cumartesi Günü Attila İlhan Kültür Merkezi’nde seyirciler ile buluştu.
Zihinsel engelli çocuklarla, eğitimcilerin ortak olarak tasarladıkları “Şahane Bir Komedi” adlı oyun; hem bir komedi, hem de sahne giriş çıkışı ve aksiyonu çok olan bir vodvil. Bu nedenle sahnede yer alan ve oyunda emeği geçen bütün arkadaşların başarısı övgüye değer.
Oyunun seçilme nedeni ise zihinsel engelli bireylerin dünyada nefes alan diğer insanlar gibi gülen, güldüren, düşündüren insanlar olduğunu bu şekilde anlatabilmek, ki ekip bunu fazlasıyla başarıyordu kanaatimce.
Bu engelli arkadaşlarımızın kendi hayat öykülerinin dışına çıkarak farklı bir konuyu ele alması da bir o kadar anlamlıydı.
Çünkü bizden istedikleri; özel durumlarından dolayı değil, öncelikle birey oldukları için toplum içerisinde kabul görmeleriydi. Onlar özel durumlarından dolayı zaten bir çok engelle karşılaşıyorlardı, ama onlar için en büyük engel diğer insanlarla kurmayı başaramadıkları iletişim engeliydi.
Onlar bu nedenle tiyatro yapıyorlardı. Bu nedenle yalnız kendi sorunlarını değil başka başka şeyleri de anlatmak istiyorlardı, ve anlatıyorlardı da.
Hem de ağlatarak değil güldürerek.
Ve bunu başarıyorlardı da...
Seyircilerin içten kahkahaları oyunun başından sonuna kadar salonu dolduruyordu. Herkes memnundu. Bir o kadar da etkilenmişlerdi; çocukların sahnedeki becerilerinden...
Bir çok eğitimci, dramaturg ve uzman psikolog projenin başladığı günden bugüne herhangi bir maddi beklenti içinde olmaksızın çalışmışlar ve 8 engelli kardeşimizi en iyi şekilde tiyatro sahnesine hazırlamışlardı
Ve ilerleyen yıllarda çok daha güzel çalışmaların yapılabileceği gerçeğini hepimize göstermişlerdi.
Ayrıca günlük yaşamda ciddi desteğe ihtiyacı olan zihinsel engelli çocukların kendi becerilerini geliştirmeye olanak tanıyan proje, engelli ailelere de büyük bir umut oluyordu.
Projenin mimarı Yaşam KAYA’nın ifadeleriyle ise:
Çocuklar bağımsız yaşam becerilerinin yanında, yaşadıkları dünyayı algılayarak; yaşamak kavramını içselleştirmişler; Diksiyon, hareket, beden, rol, karakter çalışmaları ile çocukların günlük hayatla olan bağları en üst düzeye çıkartılmıştı. Sevginin gücünü tiyatro sahnesinden keşfeden engelli bireylerin toplumla olan dostluk bağları da sıkı sıkıya güçlendirilmiş; içinde yaşadıkları dünya ile barışık bireyler haline getirilmişlerdi.
Fakat, “Zihinsel Engelli Çocuklara Tiyatro Projesi” bu güzel gelişmelerle hepimizi umutlandırırken maddi olanaksızlıklardan ötürü bir çok sıkıntılara da göğüs germekteydi.
Yaşam Kaya’dan proje çalışmalarının 3. yılına girmesinin oldukça güç olduğunu öğreniyorduk. Çalışmaların devam edebilmesi için Yönetmen Yaşam Kaya Attila İlhan Kültür Merkezi aracılığıyla gönüllü kurumlara maddi ve manevi destek çağrısında bulunuyordu:
“......
Engelli kardeşlerimizin, kendilerini ifade etmeye ihtiyaçları var, tiyatroya ihtiyaçları var, çünkü yapmak ve anlatmak istedikleri çok şeyler var,
Sizlerle iletişim kurabilmek için, göz ardı edilmeden, özel durumları sorgulanmadan yaşabilmek için... “
Gelin elbirliğiyle Yaşam KAYA’nın başlatıp bugüne kadar getirdiği bu projeye destek olalım. Zihinsel engelli bireylerle aramızdaki iletişim engellerini kıralım.
Saygılarımla.
Öney Olcaytu
Attila İlhan Kültür Merkezi
Etkinlik Sorumlusu
jinda - ( 3/5/2013 )
zihinsel engellilerle ilgili empati kurma temalı bir skeçe ihtiyacım var..lütfen yardımcı olabilir misiniz.yada yaşam kaya ile iletişim biçin bir mail adresi verebilir misiniz..teşekkürler
Yazar olmak ister misiniz?
Yazar olarak tiyatrodunyasi.com ailesine katılmak, yazılarınızı yüzbinlerce tiyatroseverle paylaşmak isterseniz tiyatrodunyasi@tiyatrodunyasi.com adresine mail gönderebilirsiniz...