DALGA hareketi. Almanya'da 1933-1939 yıllarında yaşanan nazi hareketini çağrıştırıyor ama özünde bir kişinin, isterse kitleleri nasıl disipline edip peşinden sürükleyebileceğini anlatıyor.
Donkişot Tiyatronun Kenter Tiyatrosunda sergilediği, Alman yazar Reinhold Tritt'in yazıp A. Naki Öner'in dilimize çevirdiği DALGA oyununu Devlet Tiyatrolarının usta yönetmeni Şakir Gürzumar sahneye koymuş. Tarih öğretmeni Ben Ross'u başrolde Levent Ülgen canlandırıyor. Karısı rolünde okulun müzik öğretmenini Ayçe Abana, okul müdürünü dönüşümlü olarak Metin Coşkun ve Faruk Akgören canlandırıyor. Öğrencileri ise çakı gibi on tane genç ve yetenekli oyuncular canlandırıyor.
Okulun Tarih Öğretmeni, ikinci dünya savaşı ve bu savaşta Hitler'in yaptığı soykırımı anlattığı dersinde, neden Alman halkının çoğunluğunun soykırıma karşı çıkmadığı sorusuna yanıt veremeyince, bunu deneysel bir yolla öğrencilerine yaşatarak anlatmak ister. İşe Disiplinle başlar. Birlik ve beraberliği sağladıktan sonra sıra eyleme gelmiştir. Sürekli rekabete ihtiyaç duyulmayan bu kişilik değişimi öğrencilerin hoşuna gitmiştir. Dalga hareketi, özel üniforması, özel sloganı, özel selamı olan disiplinli bir kitle hareketine dönüşmüştür. Hareket artık okulun dışına da taşmıştır ve dışarıdan kitleler halinde katılımlar olmaktadır. Olayın boyutu Tarih öğretmenini de aşmış, kontrolden çıkmıştır. Okul yönetimi öğretmene, olaylara engel olmazsa işine son verileceğini söylemektedir.
Bu şartlarda çözümü gene Tarih Öğretmeni Ben Ross bulacaktır.
Tarihteki olaylardan ders alınması gerektiği, insanların gözünün içine sokula sokula çok çarpıcı bir biçimde anlatılan oyun bu sezonun güzel oyun bombardımanının en iyi örneklerinden birini oluşturuyor. Tiyatro sever herkesin bu oyunu izlemesi gerektiği düşüncesindeyim. Hatta Tiyatro sevmeyenlerin bile bu oyundan kazanacakları çok şeyler olduğu inancındayım.
Dekorda Ali Cem Köroğlu'na, Kostümde Nalan Türkoğlu'na, Işıkta Kemal Yiğitcan'a ve Müzikte Targan Türe'ye söyleyecek hiçbirşey bulamıyorum. Hepsinin eline, yüreğine sağlık diyorum.
Yazar olmak ister misiniz?
Yazar olarak tiyatrodunyasi.com ailesine katılmak, yazılarınızı yüzbinlerce tiyatroseverle paylaşmak isterseniz tiyatrodunyasi@tiyatrodunyasi.com adresine mail gönderebilirsiniz...