Kaygısızların Plaj Sefası! (Newton Bilgisayardan Ne Anlar?)
Rengin Uz
‘Tiyatro Karnaval’la geçen yıl tanıştık. Topluluk bu sezon, karikatür sanatçısı, gülmece ve oyun yazarı Behiç Ak’ın ‘Newton Bilgisayardan Ne Anlar?’ adlı oyununu sahneliyor. İki kişilik ve tek perdelik bu ‘huzur’ eleştirisi, kara komedi türünün nitelikli bir örneği.
Önce ilginç adı ile dikkatimi çeken ‘ Newton Bilgisayardan Ne Anlar? oyununda, Behiç Ak diğer yapıtlarında olduğu gibi, modern insanın kendine, birbirine, topluma yabancılaşmasını mizahi bir dille anlatıyor. Mimarlık eğitimi alan, hayatımıza Cumhuriyet Gazetesi’nde yayımlanan bant karikatür ‘Kim Kime Dum Duma ’ile giren Behiç Ak, karikatür sanatçılığını sürdürürken, çocuk kitapları yazıyor, onları resimliyor ve çoğu sahnelenen oyunlarını yazıyor.
Yazarın daha önce, Tek Kişilik Şehir, Bina, Fay Hattı, İki Çarpı İki oyunlarını izledim. Dünya prömiyerini yapan ‘Newton Bilgisayardan Ne Anlar?’da, Behiç Ak’ın diğer oyunlarından alışık olduğumuz gibi modern hayat mercek altında . Kent insanın sıkışmışlığı, iki kişilik yalnızlığı, mutluluk ve huzur anlayışı ve arayışı, çelişkileri, aile, yaşam, sanat, bilim, teknoloji üzerine düşünceleri, sağlıklı yaşam saplantıları, ironik bir biçimde ‘kaygısız’ bir karı koca üzerinden veriliyor. Oyun, absürd öğeler barındıran bir kara komedi.
‘Zayıflamak için ne gerekiyorsa yerim’ diyen sadece hasta olduğunda kitap okuyan,,bilgiç, çok konuşan, 2. Dünya Savaşı’nın çıktığından bile habersiz ancak her konuda fikir sahibi bir kadınla, her dakika ‘Biz çok uyumluyuz, birlikte çok mutluyuz’ diyen, sürekli acıkıp ne bulursa atıştıran ve sadece televizyon bozulduğunda kitap okuyan bir adam. Tatile çıkıp, plajda yan yana şezlonglara uzanırlarsa ne olur? Durmadan konuşurlar ve saçmalarlar! Ordan, burdan, dünyadan, şiirden, romandan, sanattan, ilişkilerinden, eski ilişkilerinden, kızlarından, onun miskinliğinden, ne kadar mutlu ve huzurlu olduklarından!
BU İKİLİ SEYREDİLİR
Bir yönetmen için kolay bir tekst değil çünkü oyuncular yerlerinden hiç kalkmıyor. Tolga Yeter, dünya umurlarında olmayan, sadece yemek için yerlerinden hafifçe kımıldayan bu çifte, kişiliklerine uygun hoş mizansenler vermiş. Geçişler çok akıcı. O nedenle de ‘Newton Bilgisiyardan Ne Anlar’ seyirciyi hemen kavrıyor ve hiç sıkmıyor. Aklımda en çok, Şehir Tiyatrosu yapımı, Orhan Kemal’in ‘Eskici Dükkanı’ndaki rolü ile yer eden Tolga Yeter, kurucusu olduğu Tiyatro Karnaval’da komedi yönünü geliştirmiş. Koca rolünde, özellikle absürd havayı güçlendiren cümle tekrarlarında çok sevimli. Rol arkadaşı Zeynep Özan’ı ilk kez seyrettim. Canlandırdığı kadının içinden, farklı renklerdeki kadınları çıkarmakta ve onları bize aktarmakta çok başarılı. Sesini de iyi kullanıyor.Genç oyuncu, Tiyatro Karnaval için kazanç; Önceki yıllarda, Kocaeli Şehir Tiyatrosu’nda, Turgut Özakman ‘ın Resimli Osmanlı Tarihi’ oyunuyla adından söz ettirdi. 2007’de, yine Behiç Ak’ın ‘Ayrılık’ oyunu ile İsmet Küntay Özendirme Ödülü’nün sahibi oldu. İki kişilik oyun zordur. O bakımdan başlangıçta biraz çekincem vardı ama yanıldığımı hemen anladım. Zaten arkadaş olan Tolga ve Zeynep uyumlu bir çift olmuş.
Mecidiyeköy’de, Gönül Ülkü@Gazanfer Özcan Sahnesi’nde perde açan Tiyatro Karnaval, tiyatroyu ve birbirlerini seven, aynı dili konuşan gençlerin bir araya geldiği bir topluluk. İşlerini de hakkını vererek yapıyorlar. Ülkemizde, ömrünü tiyatroya veren ustaların bile sahneleri ellerinden alınırken genç tiyatrocuların durumu elbette hiç kolay değil. Ama Karnaval ekibi inançla kenetlenmiş, zorlukları yeneceklerine inanıyorum. Öyle olmasını istiyorum.
Komedinin iyisi ille kahkaha attırmakla olmaz. İkili ilişkilerin durmadan şekil değiştiren trajikomik hallerini ironik bir biçimde ele alan ‘Newton Bilgisayarda Ne Anlar’ bunun düzeyli bir örneği.
Yazar olmak ister misiniz?
Yazar olarak tiyatrodunyasi.com ailesine katılmak, yazılarınızı yüzbinlerce tiyatroseverle paylaşmak isterseniz tiyatrodunyasi@tiyatrodunyasi.com adresine mail gönderebilirsiniz...