Kızılırmak - Hayvanın Koyunu Insanın Cahili
Yurdagül Yurtseven
Halk edebiyatı denince ya da Anadolu hikayeleri denince akla gelen ilk kelimelerdir; çoban, koyun, kuzu, kaval, türküler, Ağa vb Kızılırmak oyunu sizi otantik, Anadolu'nun küçük bir köyüne götürüyor. Başlangıç sahnesinde sizi çoban ve koyunları karşılıyor. Kara koyun sürüdeki farklı tek koyun.
" Benim adım kara koyun farklı olmak en zor oyun"
" benim adım kara koyun zaman gelir yenilirim ben sürüden atılırım"
Tiyatroda hayvan rolünü oynamak kolay değildir yani anlatmak istediğinizi jestlerle bedensel olarak anlatmaya çalışmak zor bir performanstır. O yüzden oyunda en çok koyunları oynayan oyuncuları beğendim. Oyun müzikal bir oyun. Çokça şarkı dinleyeceksiniz. oyunu çok beğendim koyun sürüsüyle gündeme atıfta bulunulması etkileyici olmuş.
Konuya gelince;
Çoban Selim ve Hüseyin Ağanın kızı Hatice birbirlerini severler... Ancak 65 yaşındaki ağanın 25 yaşındaki genç karısı Zehra da Selim'e aşıktır. Hatice'yle Selim aşkından haberdar olan Zehra bu yüzden Hatice'den nefret eder ve sürekli bahanelerle Hatice'ye kötü davranır. Selim Hatice'yi sevsede ağanın kızını kendisine vermesinden umutsuzdur. " Sen acı çekmesini bilirsin ama aç kalmayı bilemezsin.. Sen ağa kızısın ben çoban."
Birgün Hüseyin ağa Ali Ağa'ya olan borcunu ertelemek için üç koyun kestirir ve yemeğe çağırır.. bu yüzden koyunlar çobanına küser. Ayrıca Ali ağa bu yemekte oğlu Mehmet için Zehrayı isteme niyetindedir. Ancak köylülerden biri bu durumu Zehra'ya söyleyince kız durumu Selim'e anlatır. Selim'de meclis üyelerinin yani köyün ileri gelenlerine derdini anlatır ve yemekte Hatice'yi Ağa'dan ister. Ağa kızını çobana vermek istemez. Hatice'yi oğlu Mehmet'e isteme niyetindeki Ali ağa Selim'in bu isteme mevzuatından rahatsız olur ve çobana bir şart koşar " koyunlara tuz yedirip Kızılrımaktan su içmeden koyunların karşıya geçişini sağlamak" çoban bunu başarırsa Hatice'ye kavuşacaktır. Sonunun ne olacağını oyunu izlemek isteyenlere bırakıyorum.
"Doğuyoruz, doymuyoruz konuşurken susuyoruz. "
Oyunun bu şarkı bölümünde gündeme gönderme yapılmakta " düşündürtmez sustururlar böyle gitmez biliyoruz"
Burada insanlarla, koyun sürüsü arasında pekiştirilme yapılmış.
Anadolu hikayesinin tragedyaya müthiş dönüşümü.. Oyun Rusya, Amerika, İsviçre ve Hintliler tarafından çok beğenilmiş ve evrensellelmiş durumda.. Türk Tiyatrosu sınırları aşmaya devam ediyor.
Oyunun yazarı Tuncer Cücenoğlunu ve yönetmen Galip Erdal'ı tebrik ederim. Ve emeği geçenleri;
Yazar olmak ister misiniz?
Yazar olarak tiyatrodunyasi.com ailesine katılmak, yazılarınızı yüzbinlerce tiyatroseverle paylaşmak isterseniz tiyatrodunyasi@tiyatrodunyasi.com adresine mail gönderebilirsiniz...